Home

Achtergrond 126 x bekeken

Asielzoekers mogen meer werken

Asielzoekers mogen vanaf nu 24 weken per jaar werken, zo heeft het ministerie van Sociale Zaken vandaag gemeld.

Tot nu toe mochten mensen die in een asielprocedure zitten maar twaalf weken per jaar werken. De verruiming geldt niet voor asielzoekers van wie de procedure korter dan zes maanden loopt. Zij mogen, net als voorheen, helemaal niet werken.

Voor artiesten, musici, filmmedewerkers en technisch medewerkers in deze culturele sectoren geldt een maximum van veertien weken per jaar. De periode van 24 weken is afgestemd op de ruimte die de WW en de WIA bieden. Werknemers die maximaal 24 weken werken, kunnen geen beroep doen op uitkeringen voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Bij artistieke beroepen geldt eerder een recht op WW, vandaar dat voor artiesten een kortere termijn geldt.

Het kabinet was het al in mei 2007 eens geworden over de wijzigingen. Nu is de wet aangepast en heeft minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken de ingangsdatum bepaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.