Home

Achtergrond 288 x bekeken

Areaal biologische landbouw krimpt ruim drie procent

Het areaal biologische landbouw is vorig jaar met 3,3 procent, ofwel met 1344 hectare gekrompen.

Hiermee is een trendbreuk opgetreden. In de periode vanaf 1996 tot en met 2006 groeide het areaal voordurend. Het aantal biologische boeren daalde vorig jaar nog harder, met liefst 55 procent, ofwel 66 stuks. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Martin Wiersema, voorzitter van de LTO vakgroep biologische landbouw, zegt dat hij wel een zekere terugloop had verwacht, maar is niettemin verrast door de omvang van de krimp. Als mogelijke oorzaken noemt hij de sterke terugloop van het aantal omschakelaars in de voorbije twee jaren en de goede prijzen in de gangbare landbouw waardoor boeren minder behoefte voelen aan omschakeling voelen.

Het areaal biologische landbouw bedroeg in 2006 nog 41.000 hectare, in 2007 was dat gedaald naar 39.656 hectare. Het aantal biologische boeren en tuinders liep over dezelfde periode terug van 1274 naar 1208.

Het aandeel biologisch in de totale Nederlandse land- en tuinbouw bedraagt 2,1 procent. Vergeleken met bij voorbeeld Oostenrijk 11 procent) en Italië (8 procent) is dat een gering aandeel. In Flevoland, Gelderland en Friesland zijn relatief de meeste biologische bedrijven te vinden, in Limburg en Zeeland de minste.

Of registreer je om te kunnen reageren.