Home

Achtergrond 162 x bekeken

Antidepressiva hebben 'weinig nut'

Antidepressiva als Seroxat en Prozac helpen alleen zéér depressieve mensen, maar voor de meeste patiënten hebben ze geen nut.

Dat is de uitkomst van een recent onderzoek, meldde de Britse BBC vandaag. "Alhoewel patiënten beter worden als ze antidepressiva nemen, worden ze óók beter als ze een placebo slikken. Dit betekent dat depressieve mensen zonder chemische behandeling beter kunnen worden'', aldus een van de onderzoekers.

De wetenschappers bekeken 47 eerder gehouden tests met de medicijnen opnieuw. Volgens een van de wetenschappers heeft de farmaceutische industrie daarvan alleen onderzoeken naar buiten gebracht die hun producten in een goed daglicht stellen. De onderzoekers wisten ook de hand te leggen op niet gepubliceerde onderzoeken dankzij de wet die voorziet in vrijheid op informatie.

De makers van Seroxat en Prozac hebben de 'nieuwste' bevindingen weersproken. Een woordvoerder van Seroxatmaker GlaxoSmithKline zei dat de wetenschappers slechts een fractie van het totale aantal gegevens hebben bekeken. Prozacproducent Eli Lilly zei dat "uitgebreide wetenschappelijke en medische ervaringen hebben laten zien dat het een effectief antidepressivum is''.

De onderzoekers kregen de testresultaten van alle klinische onderzoeken die in Amerika zijn gebruikt om een verkooplicentie voor de medicijnen te verkrijgen. De wetenschappers willen dat farmaceuten gedwongen worden om ál hun informatie bekend te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.