Home

Achtergrond 237 x bekeken 2 reacties

Adviseurs waarschuwen: uien niet te vroeg zaaien

Uien te vroeg zaaien is zeer risicovol, melden adviseurs in de uienteelt.

Ze waarschuwen telers die vanwege het mooie weer eerder dan normaal met de zaaimachine het land opgaan. Wie voor 1 maart zaait, moet elke drie jaar opnieuw zaaien. Dat is het motto van Luc Remijn, akkerbouwadviseur bij DLV Plant in Westmaas. "Als het kouder is dan 10 graden, kiemen de minder goede zaadjes slecht", legt hij uit. "Met tweewassigheid als gevolg."

Zaaiuien worden hier en daar gezaaid, ziet Remijn. "Drie procent van het aandeel vroege zaaiuien ( 5 procent van het totaal) zit in de grond." De plantuien zitten er eind deze week voor 95 procent in, denkt Remijn. "Het is vroeg voor de tijd van het jaar."

Daar sluit verkoopleider bij Mol Agrocom Rinus Struik zich bij aan. "We doen nu het werk dat we normaal gesproken eind maart doen. De eerste stap is gezet, maar dat is geen garantie voor een vroege en goede oogst. Dat hangt af van het weer de komende maanden."

"Een boer denkt dat hij één kans heeft om te zaaien en grijpt die zodra hij zich voordoet", zo verklaart Gerard Buizer de zaai- en plantdrang van telers. "Maar als je nu zaait, loopt je risico op onkruid, een heterogene opkomst en verlies van plantjes bij de onkruidbestrijding."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  raaier

  21 februari fout en dan pas vanaf 1 maart aan de slag, dan zijn we goed bezig... '
  Die week maakt natuurlijk veel verschil. We blijven natuurlijk raaiers, maar de 'knoeiers' van vorig jaar kwamen wel verreweg als beste uit de bus met kwaliteit en opbrengsten.
  Haalt dhr. Remijn zijn 1 op 3-theorie uit de praktijk? Mij zijn tot in de verre omgeving geen voorbeelden bekend.

 • no-profile-image

  Zaaier

  Een zaaier is een raaier.

  Eind van het jaar weten we het allemaal weer precies

Of registreer je om te kunnen reageren.