Home

Achtergrond 163 x bekeken

Winstverwachting Arla 2008 loopt flinke deuk op

Zuivelconcern Arla Foods stelt de winstverwachting voor 2008 fors naar beneden bij.

Met nog twee weken te gaan in dit kalenderjaar gaat het Scandinavische bedrijf uit van een resultaat van tussen de 80 miljoen en 94 miljoen euro. Tot dusver rekende Arla met een winst van 121 miljoen euro.

Volgens topman Peder Tuborgh heeft de concernleiding tot het begin van het najaar nog geloofd dat het budget kon worden gehaald. "Maar de afgelopen maanden zijn de wereldmarktprijzen voor melk veel meer gedaald dan we toen konden voorzien. De daling is daarbij tevens versterkt door de financiële crisis," stelt Tuborgh, die tevens erkent dat ook het melamineschandaal in China een financiële tegenvaller voor Arla heeft veroorzaakt. Dit vergt van het concern een verlies van rond de 9 miljoen euro.

Tegenvaller is ook de dalende koers van het Britse pond en de Zweedse kroon, twee van de belangrijkste valuta’s voor de Scandinavische verwerker, die de voorschotprijs dit jaar desondanks niet meer verlaagt. De nabetaling zal echter rond de 0,6 cent per kilo kleiner uitpakken en belanden op minder dan 1,5 cent.

Over de onvermijdelijke daling van de voorschotprijs in 2009 is het beraad nog gaande,. "De economische crisis ontwikkelt zich zo negatief, dat we elk ogenblik door nieuwe feiten kunnen worden ingehaald."

Of registreer je om te kunnen reageren.