Home

Achtergrond 162 x bekeken

Weer enige voortgang in wereldhandelsoverleg

Er zit weer beweging in het wereldhandelsoverleg.

De Nieuw-Zeelander Crawford Falconer, voorzitter van de landbouwonderhandelingen, presenteerde dit weekeinde nieuwe voorstellen voor het onderdeel landbouw.

Deze bevatten kleine wijzigingen ten opzichte van het pakket aan maatregelen in juli dit jaar, toen een WTO-akkoord nipt strandde. Grootste struikelblok was toen de bescherming van de binnenlandse markt tegen een al te grote stijging van de import. Vooral India en de VS werden het daarover niet eens.

Falconer heeft nieuwe, ingewikkelde voorwaarden opgesteld in welke gevallen afgeweken kan worden van de vastgestelde importtarieven. Op grond van besprekingen vorig week is er hoop dat India en de VS nu wel kunnen instemmen.

Daarnaast zijn er wat nieuwe uitzonderingsbepalingen voor gevoelige producten, met name voor landen als Japan en Canada. Die landen kennen nu een sterke bescherming van hun markt en willen daarom meer gebruik maken van de mogelijkheid gevoelige producten aan te wijzen, om zo de af te spreken verlaging van de importtarieven te compenseren.

Ook voor de handel in industriële goederen zijn dit weekeinde nieuwe voorstellen op tafel gelegd. Mogelijk beginnen op zaterdag nieuwe onderhandelingen.

WTO-directeur-generaal Pascal Lamy bleef voorzichtig. "Er is nog een lange weg te gaan voordat deze handelsronde zal zijn afgesloten." Lamy riep de deelnemende landen op tot enige flexibiliteit, zeker in het licht van de wereldwijde economische crisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.