Home

Achtergrond 672 x bekeken 3 reacties

Week 50: prijs broedei stijgt licht

De inleggen zijn goed te noemen. Het aanbod van broedeieren is er voldoende, maar begint wel af te nemen. De export loopt normaal door; er is extra vraag. De prijs is echter te laag.

De prijzen bewegen zich naar boven doch integratieniveau is nog niet bereikt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Richard Crawfurd

  Is er iemand die mij kan vertellen hoe de wekelijkse NOP broedeiprijs tot stand komt? Als het een gemiddelde weekprijs is van verschillende rassen, dan zou ik graag weten welke rassen hierin weerspiegeld zijn. De genoemde NOP broedeiprijs staat nl ver van de marktprijzen voor bv COBB of HUBBARD broedeieren.

 • no-profile-image

  Broedei

  De geplubliseerde broedei prijs is een gemiddelde naar hets chijnt van de uitbetalingsprijs van een aantal broederijen, cq integraties.
  Wat kortweg betekent dat in deze prijs gekeken wordt naar de mogelijkheid of de prijs verlaagd kan worden als de kostprijs van de vermeerderaar een beetje daalt.
  De marge die voor de vermeerderaar aan wordt gehouden zal een E of 6,-- per opgezette hen zijn.
  Als de export markt constant goed is, zal de prijs noodgedwongen langzaam om hoog gaan. Echter proberen de afnmers eerst zelf zo een groot mogelijk deel van de koek te pakken.
  Wat in de prijzen nog steeds niet wordt meegenomen is de uitkomsten. Die zijn echt lang geen 80% meer. De broedei prijzen worden door de broederijen kunstmatig laag gehouden, daar eerst het tekort aan kuikens doorgerekend wordt in de uit te betalen prijs. Zodoende is de prijs al lange tijd bijvoorbeeld lager dan dat de duitse vermeerderaars betaald krijgen.
  Ook marge om tegenvalende resultaten op te vangen wordt de vermeerderraar eenvoudig weg niet toegekend.
  Dus wat zien we steeds weer schaal vergroting om het steeds weer verder terug lopende resultaat op te vangen, doord e onkosten te kunnen spreiden over meer dieren.
  En dan te bedenken dat in een supergroot land als Canada de meeste vermeerderraars nog altijd een 8.000 dieren hebben. Omdat de koek daar beter verdeeld wordt, zit daar wel een goed arbeids inkomen in. Maar de kosten die onze overheid verooorzaakt liggen daar ook op een aanmerkelijk lager niveau.
  Wat we verder veel horen als vermeerderaar, en ook als vleeskuiken houder, is de stand van de Britse pond. Nu die is gedaald hor je niemand zeggen he de export naar Engeland trekt aan.
  En least but not least, hoe kan een slachterij die zegt niets te verdienenen zeggen vor 18 miljoen euro te gaan exporteren.
  Kortom het hele prijzen verhaal staat ver van de wrekleijkheid af en is allemaal politiek gewouwel.
  De NOP zou zich moeten beseffen dat de geplubliseerde prijzen een heel stuk hoger zouden behoren te zijn.

 • no-profile-image

  Broedei

  Het woord exporteren in onderstaand stukje bij de E 18. miljoen moet natuurlijk zijn E 18 milj investeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.