Home

Achtergrond 157 x bekeken

WTO-akkoord wacht op Obama

Een akkoord over de verdere liberalisering van de internationale handel komt er niet voor eind januari, als Barack Obama is geïnstalleerd als president van de VS.

De handelstop in Genève is definitief afgeblazen omdat er volgens Pascal Lamy, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), te weinig politieke wil is om tot een akkoord te komen.

Lamy kondigde eind vorige maand aan dat in de weken voor kerst een top van handelsministers kon worden gehouden om afspraken te maken. Hoewel de onderhandelaars denken dat een akkoord binnen handbereik is, lukte het Pascal Lamy niet om het technische onderhandelingsresultaat ook tot een politiek akkoord te smeden.

Eén van de complicaties is dat Lamy in de laatste weken niet met de nieuwe Amerikaanse regering heeft kunnen spreken. De Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Celso Amorim beklaagde zich over de afzijdigheid van de nieuwe Amerikaanse president, ook al wilde hij niet zwartepieten.

De Amerikaanse handelsgezant Peter Allgeier zegt dat de VS niet de oorzaak van de impasse is. Volgens hem ligt vooral India dwars in het landbouwdossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.