Home

Achtergrond 176 x bekeken

Vuurwerk: wat mag en wat niet

Nederlanders knallen naar verwachting aanstaande oud en nieuwviering voor tussen de 65 en 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in.

Dat is nog meer dan vorig jaar, toen we met zijn allen tussen de 60 en 65 miljoen euro aan vuurwerk uitgaven. Wat mag de consument en wat niet? De regels op een rijtje.

In Nederland toegestaan consumentenvuurwerk is te koop bij de officiële verkooppunten in ons land. Wel moet er op de verpakking staan dat het voor particulier gebruik is. Ook moet er op de verpakking worden vermeld welk soort het is, wat het effect ervan is en hoe het gebruikt moet worden. Ook mogen de naam van de handelaar en fabrikant niet op de verpakking ontbreken.

Steeds meer illegaal vuurwerk lijkt uit het buitenland te komen. Daarom richt Consument en Veiligheid haar campagne dit jaar op illegaal vuurwerk uit België, waar het makkelijk te koop is. Ook de Nederlandse overheid richt haar pijlen meer en meer op illegaal en gevaarlijk vuurwerk uit het buitenland. Met België, Duitsland en China, waar veel vuurwerk wordt geproduceerd, wordt intensief samengewerkt.

Daardoor wordt er dit jaar, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van VROM, in totaal ruim 350 ton illegaal vuurwerk opgespoord. Vorig jaar was dat in totaal 80 ton.

Overigens mag vuurwerk wel in het buitenland worden gekocht. Het moet dan voldoen aan de regels van het land waar het gekocht wordt. Zodra het Nederland inkomt moet dat worden gemeld aan het landelijk meld- en informatiepunt vuurwerk. "Dan weten we wat er de grens overkomt, dan is het controleerbaar'', aldus de woordvoerder van VROM.

Maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december zijn dit jaar de officiële dagen waarop vuurwerk mag worden verkocht. In ons land moet je zestien jaar of ouder zijn om de knallers te mogen kopen. Afsteken mag ' slechts' van oudejaarochtend 10.00 uur tot Nieuwjaarsochtend 02.00 uur.

Een verkooppunt mag per persoon 10 kilo vuurwerk verkopen. Het is toegestaan meer in huis te hebben, of te bewaren na oud en nieuw, mits veilig opgeslagen. Als het voor de handel is, is een vergunning verplicht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.