Home

Achtergrond 142 x bekeken 4 reacties

Voorstel voor bufferzones rond Naturagebieden

Maak rond Natura2000-gebieden bufferzones waarin boeren financieel worden gecompenseerd voor de beperkingen die de ze krijgen opgelegd.

Met dat voorstel kwam Ernst Cramer (ChristenUnie) vanochtend in het debat in de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van LNV. Evenals andere Kamerleden constateerde Cramer dat veel boeren bij Natura2000-gebieden muurvast zitten in hun ontwikkelingen vanwege onduidelijkheid van de effecten op de natuur. Cramer denkt een einde aan die onduidelijkheid te maken om buiten de begrenzing van het natuurgebied nog een zone vast te stellen. Van bedrijven binnen die zone wordt erkend dat ze een geen ontwikkelingsmogelijkheden meer hebben, en daarvoor worden ze financieel gecompenseerd. Bedrijven buiten die bufferzone kunnen gewoon hun gang gaan.

De breedte van die zone is afhankelijk van de kwetsbaarheid van het betreffende natuurgebied. Volgens Cramer maakt dit voorstel de moeilijk werkbare en juridisch gebrekkig onderbouwde handreikingen voor vergunningverlening overbodig. Cramers voorstel werd door andere Kamerleden met belangstelling ontvangen. In een eerste reactie zei minister Verburg het een "interessant" voorstel te vinden dat goed op zijn consequenties onderzocht moet worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arno

  Die bufferzones moeten snel verdwijnen!! alles natuur wat een onzin..in andere landen hebben ze honger..

 • no-profile-image

  gert

  boeren een worst voor houden ,die ze waarschijnlijk nooit zullen krijgen,zal wel weer door Brussel afgeketst worden,wel beloven maar niet geven doet de boer in vreugde leven

 • no-profile-image

  gert

  waar wi ze dat geld weer weghalen ?

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Natuur komt in Nederland, niet natuurlijk voor. Nederland is ingepolderd om zo efficient mogelijk te werken, en voedsel te produceren. Op die paar vierkante meters Veluwe na, is natuur in dit land allemaal aangelegd door mensen.
  Voor natuur: Ga naar Canada, Brazilie, Australie of Rusland. Van natuur kunnen mensen in Nederland niet leven.
  Er zijn volken die dat wel kunnen, maar die zouden hier ook niet kunnen overleven, al was het maar vanwege (hygiene)regels hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.