Home

Achtergrond 172 x bekeken

Vliegtuigen kunnen stukje afsnijden

Vliegtuigen hoeven niet langer om te vliegen door onhandige grenzen in het luchtruim, als het aan ministers van Verkeer van de 27 EU-landen ligt.

De ministers stemmen dinsdag in met een voorstel om het Europese luchtruim logischer in te delen, meldden bronnen in Brussel maandag. Nu is het luchtruim en de verkeersleiding veelal nog ingedeeld naar landsgrenzen. Functionele indeling scheelt zo'n 49 kilometer per vlucht: dat spaart tijd, vertragingen, geld en CO2. De vliegtijd van Amsterdam naar Milaan bijvoorbeeld is nu nog 23 procent langer dan nodig.

Het Europees Parlement stemt naar verwachting in januari in met het plan, dat in 2012 moet ingaan. Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk zijn al gesprekken begonnen over een logischer luchtruim, zo meldden ze deze zomer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.