Home

Achtergrond 723 x bekeken 1 reactie

'Verwerking bieten tot bio-ethanol is duurzaam'

De verwerking van suikerbieten tot bio-ethanol is duurzaam. De uitstoot van broeikasgassen wordt met meer dan 30 procent terug gedrongen.

Onderzoekers van Wageningen UR hebben de teeltgegevens van de PPO-proefbedrijven in Westmaas en Valthermond van 2005 tot en met 2007 gebruikt en vervolgens berekend hoeveel de uitstoot van broeikasgassen omlaag gaat als bio-ethanol uit suikerbieten wordt gebruikt als energiebron.

De broeikasgasreductie voldoet ruim aan de Cramer-norm van 30 procent, zegt teamleider Chris de Visser van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving. "Je kunt een deel van de broeikasgasuitstoot toerekenen aan de bijproducten melasse en pulp. Dat komt dus niet ten laste van de bio-ethanol."

Het verwerken van bieten tot biobrandstof wordt nog duurzamer als ook het loof plus bietenkop wordt geoogst. De Visser: "Dat kun je vergisten tot biogas. Vier hectare bietenkop plus loof levert net zoveel biogas op als één hectare mais." In een eerder onderzoek van Wageningen UR is gekeken naar de economische haalbaarheid van energiegewassen. Dan scoort energiemais het beste, zegt de Visser: "Energiemais vergist je tot biogas voor de productie van elektriciteit. Bio-ethanol wordt gebruikt als toevoeging aan brandstof. Dat is een heel andere toepassing."

Of de teelt van bieten voor bio-ethanol aantrekkelijk wordt is niet te voorspellen, zegt de Visser. "Dat hangt af van de benzineprijs en in hoeverre de productie van ethanol uit tweede-generatie grondstoffen rendabel is." PPO is dit jaar met het onderzoeksproject Energieboerderij gestart. De Visser: "Dit project loopt vier jaar. We beoordelen de duurzaamheid van het vergisten van energiemais en bieten en het omzetten van koolzaad in puur plantaardige olie. We willen de beoordeling van de duurzaamheid van energiegrondstoffen inzichtelijk maken, voor energiegewassen en tweede generatie grondstoffen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    E.T.

    Duurzaam, past het niet in de definitie, verruim de definitie. Voor het moment zijn er twee zaken op jullie aarde welke als echt duurzaam gezien kunnen worden:1) Bevolkingsexplosie stoppen en 2) gewoon energie besparen. Want als de bio-ethanol (C2H5OH) nu eens niet als vervanger van fossiele brandstof wordt geproduceerd, maar als extra. Wat is daar zo duurzaam aan?

Of registreer je om te kunnen reageren.