Home

Achtergrond 190 x bekeken

Vernieuw ook aan buitenkant

Innoveren bij boerderijen en stallen. geen overbodige luxe, wel een belangrijk signaal.

In dit kerstnummer van Boerderij staan 12 voorbeelden van bijzondere boerderijen. Geen standaardstulpjes uit de catalogus van bouwbedrijven, maar nieuwe, opvallende concepten. Stuk voor stuk voorbeelden van vernieuwingsdrang van boeren die zich niet beperkt tot techniek in de stal of op het land. Een van de 12 boeren zegt het zo: „Het huis is een wezenlijk onderdeel van het bestaan.” Dan laat je je niet afschepen door standaardconcepten.

Afwijken van gebaande paden, dat hebben deze 12 boeren gedaan. En als het dan om bouwen gaat, loop je in Nederland onherroepelijk aan tegen de welstandscommissie. Die meestal niet zonder slag of stoot akkoord gaat met een nieuw bouwconcept. Maar twee zaken vallen op na lezing van de 12 verhalen achter deze bijzondere boerderijen: de aanhouder wint én het inschakelen van een specialist (in dit geval een architect) opent deuren die anders gesloten zouden blijven.

De vernieuwingsdrang blijft overigens niet beperkt tot woningen. In juli 2007 presenteerde Boerderij al een prachtig palet van varkensstallen ‘die het oog strelen’. Negen voorbeelden van varkensstallen waar er alles aan is gedaan om het nuttige (een stal waarin je efficiënt kunt werken) met het aangename (fraai om te zien en passend in het landschap) te verenigen.

Voor de nuchtere boer lijkt deze vernieuwingsdrang aan de buitenkant misschien overbodige luxe. Maar om met dat laatste woord te beginnen: vernieuwend hoeft helemaal niet duurder te zijn. Een van de 12 boeren constateerde zelfs dat hij zelfs goedkoper uit was dan met een standaardconcept. Bij die varkensstallen is het verrassend te constateren wat kleine wijzigingen in vorm en kleur teweegbrengen. En wat het woord overbodig betreft: in een land waar boeren en burgers zo op elkaars lip zitten, is uitstraling, imago belangrijk. Het vergroot de acceptatie, ook van grote bedrijven. De buitenkant doet er dus wel degelijk toe.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.