Home

Achtergrond 201 x bekeken

VWA: vooral trendy kerstverlichting niet goed

Vooral de nieuwse snufjes op het gebied van kerstverlichting voldoen niet aan de gestelde eisen.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde controleresultaten van de Voedsel en Waren Autortiteit (VWA). De VWA voerde na de zomer tweehonderd controles uit waarbij 85 verdachte verlichtingspakketten in het laboratorium nader werden onderzocht. In 35 gevallen, 44 procent, bleek het product niet veilig genoeg en is ervoor gezorgd dat het niet in de handel kwam, meldt de VWA. Het gaat bijvoorbeeld om led-verlichting op netspanning en zogeheten rijstlampjes, heel kleine lampjes voor in de boom.

De voorlopige resultaten zijn beter dan in 2007, toen bleek 58 procent van de door de VWA gecontroleerde kerstverlichting onveilig.
Uit de laatste VWA-inspectie blijkt dat het met de traditionele lampjes voor in de kerstboom wel goed zit. Problemen doen zich volgens de VWA voor met partijen lampjes die via Nederland naar andere landen gaan en met de nieuwe producten. En dat zijn er nogal wat, want de innnovaties in de kerstverlichting volgen elkaar snel op. Werd vroeger alleen de boom voorzien van verlichting, tegenwoordig worden hele huizen versierd en staan er in tuinen lichtgevende kerstmannen en rendieren.

Dit jaar signaleerde de VWA vooral dat het aanbod van kerstlampjes sterk aan het veranderen is. De minilampjes (rijstlampjes), Led-lampjes en ook takkenframes (van hout of metaal) zijn in opmars.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.