Home

Achtergrond 144 x bekeken

VS en China willen wereldhandel stimuleren

De Verenigde Staten en China stellen 20 miljard dollar beschikbaar om de wereldhandel een impuls te geven en de economische crisis te bestrijden.

Ook halen de twee grootmachten hun financiële banden nauwer aan. Dat werd overeengenomen na een handelsconferentie in Peking.

Het geld is bedoeld voor ”kredietwaardige importeurs in opkomende economieën” om hun importen vanuit de VS en China te financieren. Dat moet de wereldhandel stimuleren, aldus de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson vrijdag aan het einde van de tweedaagse Strategic Economic Dialogue. Het krediet wordt verstrekt door de handelsbanken van beide landen.

Verder is afgesproken dat het makkelijker wordt voor Chinese financiële instellingen om te investeren in de VS. China en de de VS hebben nauwe economische banden. China haalde in september Japan in als de grootste houder van Amerikaanse staatsobligaties. De VS zijn de op een na belangrijkste exportmarkt van China.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.