Home

Achtergrond 212 x bekeken

VROM: veel illegaal vuurwerk via groothandel

Veel illegaal vuurwerk komt van officiële groothandelaren.

Ze kopen de knallers in China en brengen ze via oude NAVO-bunkers in Duitsland naar Nederland. Een woordvoerder van het ministerie van VROM bevestigde vandaag bericht van die strekking in de Volkskrant.

Het gaat volgens Roeland Nieuweboer, directeur van de inlichtingen- en opsporingsdienst van de VROM-inspectie, om zulk gevaarlijk vuurwerk dat het eigenlijk niet verkocht mag worden. Vooral illegale lawinepijlen en vlinders kunnen veel schade veroorzaken.

Nieuweboer baseert zich op een aantal strafrechtelijke dossiers waaruit blijkt dat ondanks veroordelingen groothandelaren doorgaan met hun illegale activiteiten. Bovendien zijn ook criminele organisaties actief in deze handel, zegt hij. Hij ziet een verband tussen het uiterst explosieve vuurwerk en de grote schade rond de jaarwisseling.

Het illegale vuurwerk gaat via de havens van Hamburg en Antwerpen naar gehuurde afgedankte NAVO-bunkers in Duitsland. De huur wordt betaald door Belgische en Duitse bedrijven, maar daar blijken Nederlanders achter te zitten. Vanuit Duitsland gaat het vuurwerk in kleine hoeveelheden naar Nederland. Verkoop vindt plaats via café's, scholen en sportverenigingen.

Het ministerie heeft intensief onderzoek gedaan naar de praktijken van de vuurwerkhandelaren. Nieuweboer zegt dat de meeste groothandelaren zich schuldig maken aan "parallelle invoer van verboden knallers''. Volgen hem labelen de Chinezen vuurwerk vaak als minder explosief. Dat gebeurt omdat anders weinig reders bereid zijn het vuurwerk te vervoeren.

Minister Jacqueline Cramer is met de Chinezen in onderhandeling om afspraken te maken over de productie en verkoop van vuurwerk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.