Home

Achtergrond 614 x bekeken

Toeslagrechten horen ook na 2013 bij boer

In het landbouwbeleid wordt met vuur gespeeld, stelt Aike Maarsingh. Hij pleit voor aanpassing van quota op basis van lonende afzetmogelijkheden.

In het Agrarisch Dagblad van 21 november voorspelt hoogleraar Van der Ploeg een derde landbouwcrisis. Hij vergelijkt die met de crises uit 1880 en 1930 en maakt een duidelijke analyse. Allereerst ben ik van mening dat het landbouwbeleid gezorgd heeft voor de huidige EU van 27 lidstaten. Met voldoende voedsel voor een lage prijs en grote groei en welvaart. En vooral ook voor vrede en rust. Ik ben om die reden ook een rasechte Europeaan!

Ik trek twee conclusies uit het verhaal van Van der Ploeg waar ik het hartgrondig mee eens ben. Liberalisering van het beleid lijkt goed voor de consument maar leidt tot een crisis. Zo’n crisis (1880) kan alleen voorkomen worden door ingrijpen via het overheidsbeleid. Dat is uitermate actueel in de huidige financiële crisis waarin overheden op vele manieren en met honderden miljarden euro’s ingrijpen. Liberalisering geeft de macht aan een beperkt aantal grote spelers in deze wereld en zij proberen de grondstofprijzen zo laag mogelijk te houden.

Lage grondstofprijzen zijn inmiddels wel weer een feit vanwege de wat hogere opbrengsten, onder meer in de EU. En de marktprijzen van veel producten liggen inmiddels weer ver onder de kostprijs. Op dit moment wordt er met de keuzes van het landbouwbeleid met vuur gespeeld. Afschaffing van quota en interventie geeft grote risico’s en zorgt voor lage prijzen bij een iets te hoge productie. Veel beter is dan ook aanpassing van de quota op basis van lonende afzetmogelijkheden. Eén van de grootste missers is geweest dat de toeslagen ontkoppelt zijn van de producten. Voorstanders van deze keus hebben gewonnen en zij loeren op dat boerengeld om het te bestemmen voor andere doelen. Zonder na te denken over de gevolgen voor het boereninkomen en hun verwerkende industrieën.

Ook na 2013 zal er landbouwbeleid zijn en de toeslagrechten horen bij de boeren. Om de door Van der Ploeg voorspelde crisis te voorkomen! Ouderwetse ideeën? Kijk wat er de laatste maanden is gebeurd en wat de invloed van de moderne roofridders is geweest. En trek uw conclusies. Een voedselcrisis is alleen te voorkomen door boeren wereldwijd een redelijke prijs voor hun producten te betalen.

Aike Maarsingh is lid van de raad van beheer (bestuur) van Cosun, voorzitter van de Biogas Branche Organisatie (BBO) en de Stichting Proefbedrijven Noordelijke Akkerbouw (SPNA), akkerbouwer in Stadskanaal en oud-voorzitter van de LTO-vakgroep akkerbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.