Home

Achtergrond 253 x bekeken 4 reacties

Rooiverliezen bij bieten bedragen 7 miljoen euro

De bietentelers laten ruim 7 miljoen euro op de akkers liggen na het oogsten.

Dat komt doordat hele bieten verloren gaan, door puntbreuk en doordat bieten te diep worden gekort. Dat zei directeur Frans Tijink van het bieteninstituut IRS deze week op een symposium in Emmeloord van coöperatie Cosun. "Als de telers deze verliezen kunnen halveren levert ze dat al 3,5 miljoen euro op."

Volgens Tijink blijft er gemiddeld een halve ton hele bieten achter op het land na het rooien. "Die zijn door de rooischaren gemist of verloren gegaan door lekken op de rooier. Ook bij de overgang van rooier naar keeper gaan bieten verloren of wanneer de bunker overloopt."

In Nederland is dit jaar ongeveer 70.000 hectare bieten geteeld, zegt Tijink. "Alleen aan hele bieten zijn duizend vrachtwagens verloren gegaan. Dat is een verlies van 1,2 miljoen euro. De andere verliezen worden veroorzaakt door te diep koppen en door puntbreuk. Totaal is dat 3 ton aan bieten per hectare, maal 35 euro per ton is 105 euro per hectare."

Volgens voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun maken de teeltkosten een groot deel uit van de totale kostprijs in de sector. "De kosten voor de bieten, inclusief premies, bedragen 59 procent van de totale kosten om suiker te produceren. De aanvoerkosten beslaan 12 procent. Van alle kosten wordt dus 70 procent gemaakt vóór de verwerking van de bieten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  is dit dan berekend op een c bieten prijs of a, ik vind het eigenlijk een nietszeggend onderzoek er is gene enkele gewas waarbij men gene oogstverliezen heeft. dan kunnen wij ook wel beginnen met van hoeveel suiker gaat er wel niet met de melasse mee, het was beter dat ze daar wat mee deden om er dat efficienter uit te halen en dat terug lieten vloeien in de portemonnee vd boer

 • no-profile-image

  RPM

  Ik wil het graag geloven, het gros van de loonwerkers wil een bietenhoop die geen tarra laat zien. En door de brede banden die het hele perceel aanrijden worden alle bietensneeuwvlokken weggedrukt. Ga je dan later ploegen dan denk je verdikkie toch weer te veel toeren op de zonnen gehad. Bij mij gaat het toerental bij aanvang van het rooien meestal direct omlaag. Het ligt er natuurlijk ook aan of je wel of geen overbieten hebt. Velen hebben dat wel en dan ligt de zaak iets anders.

 • no-profile-image

  boer

  kom maar met een kruiwagen, mag je stukjes biet ter grootte van suikerklontjes rapen. als je denkt dat dat lucratief is, ik hou je niet tegen :p

 • no-profile-image

  boerbiet

  het ene jaar zeuren ze over diep koppen en andere jaar zeuren ze over niet koppen weten ze bij het irs nog wel hoe het moet?

Of registreer je om te kunnen reageren.