Home

Achtergrond 231 x bekeken

'Rokers moeten uitkijken met voedingssupplementen'

Rokers die veel voedingssupplementen slikken met hoge doses bèta-caroteen moeten uitkijken.

Zij lopen een verhoogde kans op longkanker. Dat stelt de Gezondheidsraad in een vandaag verschenen advies over voeding.

Bèta-caroteen is een bouwsteen waarmee het lichaam zelf vitamine A kan maken. Volgens de Gezondheidsraad levert een gezond en gevarieerd voedingspatroon het lichaam de noodzakelijke hoeveelheid vitamine A. Als rokers meer dan 20 milligram per dag aan bèta-caroteen binnenkrijgen, is sprake van een verhoogd risico, aldus de raad.

Te veel vitamine A kan schade opleveren, met name voor het ongeboren kind en aan de lever. Daarom doen zwangere vrouwen er goed aan vitamine A-supplementen, lever en leverproducten te mijden. De raad heeft die aanbeveling trouwens al eerder gedaan.

Vitamine A is te vinden in groene bladgroente, zoals spinazie, en in koolsoorten. Ook worteltjes bevatten veel bèta-caroteen, net als mango's en mandarijnen alsmede margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.