Home

Achtergrond 2344 x bekeken 2 reacties

Rijkaards kopen landbouwgrond

Particuliere beleggers zien hun geld verdampen op de beurs door de economische crisis. Ze ontdekken landbouwgrond als een veilige belegging.

Beleggen in landbouwgrond wint aan populariteit. Ook onder de normale bevolking en nouveaux riches. Bedrijven die zich bezighouden met het aan- en verkopen van landbouwgrond merken dat de burger met een flinke dot spaarcenten op de rekening meer belangstelling toont. Nu de beurzen zijn ingeklapt en landbouwgrond alleen maar duurder wordt, zien steeds meer particulieren grond als een veilige langetermijnbelegging.

"Er is absoluut meer interesse dan voorheen. Iedereen kijkt naar de waardestijging van grond", vertelt Erwin Smakman van het bedrijf Grondgedachte. "Ook de rijkste mensen van Nederland, die in de Quote 500 staan, kom ik tegen. Ze zien hun geld verdampen op de beurs en ontdekken landbouwgrond als veilige investering", vult Marco Mus van Geo Vastgoed aan. Ook andere bedrijven die als bemiddelaar optreden zien de belangstelling toenemen. "Normaal krijgen we per week zo’n 100 belangstellenden. Dat zijn er nu 200. Ik concludeer hieruit dat we in 2009 twee keer zoveel transacties afsluiten", aldus René Bezemer van de Nederlandse Grondbeurs.

Omdat niet alle beleggers zelf de grond willen bewerken, zorgen de bemiddelaars ervoor dat de grond weer in pacht wordt uitgegeven aan boeren. Het is dus niet zo dat door de toename van beleggen in grond er landbouwgrond verdwijnt. De bemiddelaars zoeken dagelijks grond die te koop worden aangeboden. Ze zijn dan vooral geïnteresseerd in de gronden waar in de toekomst andere, hoogwaardiger bestemmingen komen.

De groep particuliere beleggers is divers. Het gaat om de 'normale' burger die € 10.000 wil investeren in grond, maar er zijn ook mensen die aankloppen en tonnen te besteden hebben. "Met name de beleggers met € 100.000 of meer verkennen nu de mogelijkheden. Ze waren altijd verslaafd aan de beurs, maar willen hun risico spreiden. Van deze rijke mensen zijn er meer dan je denkt", vertelt Bezemer.

Meer hierover in de Boerderij van deze week.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nietje

  Hallo Down Under....
  Ik heb een tijdje in "die" wereld gewerkt. Het ziet er voor de boer niet zo mooi uit als het lijkt hoor..... Men betaalt de boer "agrarisch plus" je moet dan denken aan prijzen tussen de 10-15 eur per m2 maximaal. En dat dan voor gronden die goed gelegen zijn tegen dorpen en steden. Liefst dan ook nog steden natuurlijk, want die groeien altijd sterker en hebben meer naam voor de belegger. Deze wil er op den duur dan zo'n 60-90 eur m2 voor terughebben wanneer de bestemming wordt veranderd en er projectontwikkelaars instappen.
  Ik kom zelf ook uit de agro sector, dus het was een hele leuke leerschool voor als er hier eens een "koper" langs gaat komen.

 • no-profile-image

  down under

  Oftewel er wordt "lucht" in de grondmarkt gepompt! Ik denk dat ik mijn grond ook maar verkoop en als over 4 á 5 jaar deze bubble knapt kan ik hem weer goedkoop terug kopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.