Home

Achtergrond 277 x bekeken 3 reacties

Rechter spreekt transporteur en varkenshouders vrij

De economische politierechter heeft varkenstransporteur Posthouwer Boerkamp en twee varkenshouders vrijgesproken.

De transporteur en de varkenshouders waren er van beschuldigd 'dat ze een varken hadden laten vervoeren op een zodanige wijze dat zij dat varken daardoor waarschijnlijk letsel of onnodig lijden berokkende'.

Het volledige vonnis in de zaak is pas volgende week beschikbaar. Wel heeft de rechter al aangegeven dat de inhoud van de in deze zaak beschikbare bewijsmiddelen niet toereikend is om de beschuldiging als bewezen te verklaren.

Rechter Brouns heeft veel aandacht aan deze zaak gegeven. Na de eerste zitting in deze zaak in juli, besloot hij zelf te gaan kijken hoe het laden en transporteren van varkens in zijn werk gaat. Die zogenoemde schouw vond in september plaats.

Het varkenshandelsbedrijf was geverbaliseerd voor het vervoer van tweedieren die volgens VWA en AID niet hadden mogen worden vervoerd wegens lichamelijke gebreken. De officier eiste boetes van 900 euro voor de boeren en 2.700 euro voor de transporteur.

Volgens Aalt Posthouwer van transportbedrijf Posthouwer Boerkamp ging het om een dier met een kromme poot als gevolg van een geboorteafwijking, en om een dier dat eenhersenvliesontsteking had gehad en daardoor wankel op de poten stond.

Voorzitter Piet Thijsse van de NBHV zegt in een reactie dat hij hoopt dat de rechter in zijn definitieve vonnis in zal gaan op de verantwoordelijkheidsverdeling in de transportketen. "Die verantwoordelijkheid ligt nu veel te eenzijdig bij de transporteur. De dieren hebben een halfjaar bij de boer gelegen, maar die wordt nauwelijks aangesproken. Ook hoort er een stukje verantwoordelijkheid bij de begeleidende dierenarts te liggen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  derk veluwe

  Mooi dat ze zijn vrijgesproken, maar het probleem is veel groter dan men denkt.
  Door de strenge regels m.b.t. het vervoeren van zieke (wrakke) dieren en de strenge contole daarop blijven er veel wrakke dieren op de bedrijven liggen. Dit komt omdat men bang is voor boetes.
  De enige oplossing die er dan nog is is het euthaniseren van deze dieren . Veel bedrijven kunnen (durven) dit niet en vaak wordt er gewacht totdat de dierenarts komt en die kan ze dan euthaniseren. Als de dierenarts er nu net geweest is dan ligt zo'n dier vaak weg te teren totdat de dierenarts over 4 weken terugkomt. Hierdoor is er enorm veel dierenleed het zou dan beter zijn om zulke dieren toch maar te vervoeren onder bepaalde omstandigheden om dit lijden zo snel mogelijk te beeindigen want er is door deze strenge regels enorm veel dierenleed

 • no-profile-image

  jan

  komop Derk veluwe. de boer die een wrak varken vier weken laat lliggen omdat hij uit financiele overwegingen de dierenarts niet wil bellen mag wat mij betreft geen varkens meer houden. Die boer kan beter bloembollenboer, melkboer of groenteboer worden.

 • no-profile-image

  realist

  We moeten niet willen dat er discussie komt over wrakke dieren
  Een beetje varkenshouder kan inschatten wat de kansen zijn voor de zieke dieren
  Hoe eerder afscheid van de twijfelaars genomen wordt hoe beter. Zelf euthaniseren is gelukkig bij wet verboden, veel dieren artsen rekenen aangepaste tarrieven voor alleen euthanasie
  De boer kan en mag de verantwoording niet afschuiven naar de transporteur die vaak onder dwang (leveren aan de concurrent ) M O E T laden.
  Dus hier geld vakmanschap is meesterschap ook voor varkenshouders

Of registreer je om te kunnen reageren.