Home

Achtergrond 263 x bekeken 10 reacties

Rare actie Friesland Foods

Een onbegrijpelijke actie, de eis van Friesland Foods aan de Dutch Dairymen Board (DDB) om schadevergoeding te betalen voor de melkstaking van afgelopen juni.

Als echte eis tot schadevergoeding deugt het niet: de werkelijke schade moet véél hoger zijn dan de gevraagde 1 miljoen euro. Bovendien hoort een echte eis direct bij de rechter neergelegd te worden. Friesland Foods doet dat alles niet. Het bedrijf komt met een lage eis, kondigt die per brief aan en doet dat pas na afloop van de 'verzoeningsgesprekken' onder regie van de Nederlandse zuivelorganisatie. Tenminste, na afloop van de gesprekken op hoog niveau. Op technisch niveau heten de gesprekken verder te gaan.

De conclusie dringt zich op dat Friesland Foods iets anders wil dan een vergoeding voor de geleden schade. Maar wat wil het dan? Wraak? Of een toezegging van de DDB dat het nooit meer melkstakingen zal organiseren? De rechter heeft de fabrieksblokkades echter al verboden. Friesland Foods zwijgt over de motieven.

Veelzeggend is ook dat de eveneens door de acties gedupeerde partner, coöperatie Campina, er niets voor voelt om het voorbeeld van Friesland Foods te volgen. Zuivelbestuurders zwijgen. Kennelijk begrijpen ook zij de actie niet. Wie wel? Het gaat er niet om het voor de DDB op te nemen, maar dit lijkt op zout in de wonde wrijven na de kennelijk niet geslaagde verzoeningsgesprekken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  @ R, Kampen, Ik wil u er even op wijzen dat u met deze opmerking dus een beleid ondersteund van FF, die tot doel heeft om u monddood te maken. U beseft dat u dus nooit meer iets hoeft te zeggen op een ledenvergadering. U bent van nu af aan dus een eeuwige meeloper, u blijft slikken en uiteindelijk stikken? Kom op, dat geloof ik niet. U heeft vast wel een eigen mening, die wilt u toch ook zeker laten horen bij uw cooperatie. Help dan nu de DDB, zodat u , wanneer u iets heeft, wat u niet aanstaat, u ook gehoord wordt bij FF. Meelopen met FF kan altijd nog.

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Levensverhaal van een kalfje: "Eindelijk daar zie ik dan het levenslicht ! Ik ben een kalfje en wil graag snel kunnen dartelen in de wei en meteen melk drinken aan mama's uiers. Maar wat is dat....??? een meneer die zich boer noemt haalt mij weg bij mijn mama!!! Wat zie ik ook een intens verdriet in de ogen van mijn mama!!!!!!! Ik word een kleine ruimte ingezet, die men 'eenlingbox' noemt, maar eigenlijk gewoon een veredelde kist is. Daar moet ik maar liefst 8 weken in verblijven!!! Maar ik ben een kalfje, een kind dat wil drinken bij zijn mama!! Ik krijg nu van die meneer die zich boer noemt een emmer met poedermelk....bah! Ik verlang naar mijn moeder!! Ik wil mama-melk zuigen aan haar uiers. En mijn mama verlangt naar mij..... Maar in de tussentijd wordt zij "gemolken" door die boerenmeneer. Maar eigenlijk is dat "melken" gewoon een ander woord voor melk stelen!!! En wat gebeurt er nou met die melk zie ik....????? Die wordt gedronken door............................... MENSEN!!! VOLWASSEN mensen nog wel !!!! MIJN mama melk !!!!!!!!!!!! Hallo stelletje dieven !!!!! dat is mijn mamamelk !!!! Voordat ik 3 weken oud ben word ik op transport gezet richting.............de dood..........ik word vermoord...................andere kinderen van mijn moeder hadden iets meer "geluk". Die mochten zowaar zelfs 6 maanden blijven leven.........Maar in die 6 maanden zagen ook zij mama nooit meer...... En mama moest al die tijd maar melk "geven" voor die mensen. Die mensen die al haar melk opdrinken en elke dag weer stelen zij haar melk die bestemd is voor haar kinderen, maar die mama noch haar melk nooit te zien en te drinken krijgen. Mijn arme mama....... als zij straks niet meer op tijd zwanger raakt of minder melk "geeft" wordt ook zij op transport gezet en vermoord....... En dat allemaal alleen maar omdat mensen zonodig melk willen drinken. Melk die zij allen gekregen hebben toen zij baby waren..... Want melk is voor baby's!!! Mama-mensen-melk is voor mensen baby's. En mama-koeien-melk is voor koeienbabys. Koemelk is voor ons kalfjes, maar mensen zijn hele slechte wezens doordat ons allemaal af te nemen, ons direct na de geboorte van onze moeders te scheiden en ons te vermoorden. De levensvreugde die ik had in mijn oogjes toen ik geboren werd, maakte snel plaats voor een gevoel van "was ik maar nooit geboren". Wat kunnen mensen een harteloze wezens zijn...... ==========Kalf Kees

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Kan ik dan bij ff dan ook rekenen op een schadevergoeding, door een veel te lage vergoeding voor mijn melk. Hoe moet ik anders aan een vrouw komen?

 • no-profile-image

  DE GROTE ONBEKENDE

  Het word tijd dat ze de DDB/NMV ook zover de hoek intrappen dat ze er nooit weer uitkomen.

 • no-profile-image

  Berend

  Het is een poging van FF om de DDB monddood te maken. Wel heel toevallig dat ze komen met de schadeclaim in een
  periode dat FF in vergelijking met andere
  zuivelcooperaties nog een redelijke melkprijs uitbetalen. Daarbij moeten we ook bedenken dat ondanks dat circa 20%
  van de FF leden DDB lid is, het
  bestuur van FF en de regioraadsleden volledig uit LTO leden en LTO bestuursleden bestaat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vandaag op 8 uur journaal bericht dat het lichtpuntje in de aanstaande recessie is dat het de landbouw goed gaat.
  Geweldige misleiding van de consument nu de voedselprijzen moeten zakken voor koopkrachtbehoud. Het draagvlak onder de bevolking voor een stijging van de prijzen tot kostendekkend niveau wordt hiermee de grond in geboord. Stemmingmakerij ten top, maar de media heeft de macht.
  Misschien dat Woutertje en Jan Peter een goed gesprek hebben gehad met ff. Dit met de insteek dat blokkades voorkomen moeten worden als de boeren nog verder uitgeknepen worden.
  Gewoon even goed opletten waar de huidige top van het bestuur en management van ff na de fusie terecht komt. Misschien een baantje bij de overheid? De agrarische sector als springplank voor een maatschappelijke carriere zijn onze belangenbehartigers niet vreemd.
  En dan heet het "uit het oog, uit het hart".
  By the way, de claim slaat nergens op; het causale verband kan niet aangetoond worden. Maar een schuwe is gauw bang gemaakt.

 • no-profile-image

  lol

  een fase van het divide & conquer systeem?

 • no-profile-image

  drink meer

  Blijkbaar heeft de grote onbekende genoeg marge om zich niet druk te maken over de melkprijs. FF zal nooit uit zichzelf over de brug komen, LTO doet ook niets, dus gelukkig is er de DDB/NMV die probeert wat te doen. Gezien de grote onbekende toch genoeg marge heeft stel ik voor dat hij zijn enorme subsidiebedragen op de melk maar niet meer accepteert en er een goed doel mee ondersteunt. De grote onbekende zal wel een stopper zijn met enorme oogkleppen en denkt dat er niets zal veranderen de komende jaren.....succes met je bedrijfsbeeindiging !

 • no-profile-image

  R

  De leden van de DDb hebben geld genoeg. Kunnen het zat lijden om een week de melk niet te leveren. Dan kunnen ze ook vast wel gemakkelijk de miljoen schade vergoeden aan ff. Laat maar betalen die opstandelingen

 • no-profile-image

  Boesje

  Toeval.... zo vlak voor bijeenkomst van de NMV over de lage prijs bij DOC. Het is de angst van Oosterveld.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.