Home

Achtergrond 321 x bekeken 14 reacties

'Quotering geen garantie voor goede melkprijs'

Ook zonder quotumuitbreiding zou de melkprijs zijn gedaald.

Het is fictie om te denken dat behoud van quotering een voorwaarde is voor een goede melkprijs. Dit zei voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland tijdens een ledenbijeenkomst van LTO Noord.

Het einde van de zuivelquotering is in zicht, maar nog steeds verdwijnen grote bedragen uit de melkveehouderij door de hoge quotumkosten. Volgens Maat is het nodig om je te richten op wat komen gaat en nieuwe kansen in de markt.

Door de bestaande rem op de Europese melkproductie worden volgens Maat kansen op de zuivelmarkt gemist. Zuivelbedrijven uit andere werelddelen zouden wel inspelen op ontwikkelingen op de internationale zuivelmarkt.

"Omdat boeren klem zitten tussen markt en quotum, verliezen we terrein. De vraag naar voedsel zal blijven toenemen en daarmee zijn de perspectieven op de langere termijn redelijk gunstig", aldus de LTO-voorzitter. "De focus moet nog meer op de markt en de mogelijkheden die een liberaliserende markt biedt. Des te groter is ook de uitdaging voor de zuivelondernemingen zich waar te maken en hun positie op de markt te versterken."

Melkveehouders doen er volgens Maat goed aan om hun eigen zuivelfabriek scherp te houden over onderwerpen als marktanalyses, afzetstrategie en prijsvorming. "Er komen meer pieken en dalen in de prijs.Het ondernemerschap wordt hierdoor steeds belangrijker."

De LTO-voorzitter verwees in dit verband naar kostenbeheersing en naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mestverwerking, energieproductie en precisielandbouw.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Quotering zal dan wel geen garantie zijn voor een goede melkprijs, ongeremd produceren volgens mij zeker niet. Kijk maar naar de varkenshouderij, zoveel als mogelijk produceren met als gevolg dat de opbrengstprijzen voor vlees tot het minimale zijn gedaald. Dit heeft voor de melkveehouderij ook weer zo zijn gevolgen, nuka`s bijvoorbeeld kunnen wij nog net kwijt zonder dat wij geld toe moeten geven. Wij moeten aan de hoogste eisen voldoen met alle financiële gevolgen van dien en worden vervolgens met een fooi weggestuurd. LTO moet zich inzetten voor een goede opbrengstprijs voor onze melk en niet voor een goedkoop voedselpakket voor de burger, dat doen andere partijen wel. Straks zijn wij de melkquotering kwijt en dan krijgen wij er een mestprobleem hoge kosten en lage melkprijzen voor terug. LTO kan ook niet met minder geld toe en heeft de contributie voor 2009 maar weer met 3 procent verhoogd. Ik zou zeggen probeer het ook eens met elk jaar minder dan weet je hoe het voelt en begrijp je beter. Ik wil niet pessimistisch zijn maar ik ken nog de tijd van boterbergen en het maakt mij erg ongerust als ik de ontwikkeling op de melkmarkt momenteel zie. Ik weet wie de rekening moet betalen!!! Dus ik ben absoluut niet gerust gesteld met het betoog van Albert Jan Maat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Momenteel wordt 5% van de Europese melk op de wereldmarkt afgezet. Nu stel eens dat we er op de wereldmarkt nul cent voor zouden krijgen, dan beïnvloedt dit de melkprijs met slechts 5% Dan zou er van de oorspronkelijke melkprijs (gebaseerd op levering in Europa) van 40 cent toch nog 38 cent moeten overblijven als ik het goed begrijp. Dus per 2.5% meer melk op de wereldmarkt leveren zouden melkveehouders 1 cent minder per geleverde liter ontvangen. Hoe moet ik dan begrijpen dat de verruiming van 2.5% de melkprijs voor de melkveehouder tot wel een dubbeltje of vijftien cent zou laten dalen?
  Ik kan niet anders concluderen dan dat het probleem niet veroorzaakt wordt door quotumverruiming en levering voor de wereldmarkt.
  Peter ter Hoeve heeft wel een punt; laat maar eens onderzoeken/analyseren wat de oorzaak is dat de melkprijs voor de melkveehouders zo onder druk staat.
  En als de uitkomst zou zijn dat dit komt door goedkopere (amerikaanse)importen, dan zijn we klaar met de discussie.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  lto moet haar werk, dus ook de lobby, beter zou doen. Zo gauw siemjan en co hun werk goed doen zijn ze tegen quotum verruiming en gaan dan samen met DDB op voor een beter melkgeld uitbetaling. zo niet dan moet lto zich maar opheffen.

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Dirk, dat begrijp ik, dat is de sturing van je eigen bedrijf, maar ik bedoel de sturing van de zuivelstroom als de melk je bedrijf heeft verlaten, we kunnen toch niet allemaal massaal leveren in periodes die ons uitkomen, Wat krijg je dan voor systeem: zoveel melk mag je leveren, voor de a-prijs, want je hebt zoveel certificaten, en de rest van de melk wat je levert brengt 20 cent op of zoiets?

 • no-profile-image

  Henk

  @iedereen die denkt dat er wel een directe relatie ligt tussen quotering en melkprijs: je hoeft je quotum niet vol te melken.
  Ik ben een simpel mens met een simpele analyse: de markt doet zijn werk. Een wereldeconomie op toeren leidde vorig jaar tot snel toenemende vraag en stijgende melkprijzen. Vervolgens krijg je te maken met grote afnemers die afhaken omdat de melk 'te duur' wordt en die gaan over op goedkopere ingredienten. Tegelijk koelt de wereldeconomie af en daalt de vraag; ergo, dalende prijzen. beweging omhoog en omlaag wordt ook nog eens versterkt door de rol van speculanten (de handel heeft geen enkel belang bij een zeer stabiele prijsvorming). ik onderschat de rol van deze marktpartij niet.
  dus wat zie ik als mijn opdracht? scherp ondernemen thuis en zorgen dat ik in een goede keten zit. En - eerlijk is eerlijk - ik ben blij dat een partij als LTO zich inzet voor mijn sector. alsof ik zelf de lobby in Den Haag en Brussel ga doen. dat kunnen anderen beter......

 • no-profile-image

  jan Hendriks

  beste B...
  Even een vraagje?
  Welke redenering zit er achter dat je zegt "06.2009 melkprijs 30 procent omhoog" ?

  Naar mijn mening is er geen lijn te trekken "als boer zijnde" op de melkprijzenmarkten.
  maarja... binnen 7 maanden zou ik nog wel eens met jou willen praten over je standpunt.

  groeten

 • no-profile-image

  Gurbe

  Te vaak wordt er negatief gereageert richting cooperaties en boerenorganisaties [Klaas uit Friesland].
  Het zou beter zijn om met steekhoudende argumenten te komen waar mogelijkerwijs een ieder zijn voordeel kan doen.
  Het is duidelijk dat de markt in de toekomst de melkprijs zal bepalen

 • no-profile-image

  Klaas

  Henk, LTO komt helemaal niet voor de sector op, was dat maar zo. In Den Haag hebben ze niets te zoeken, Brussel dicteert het beleid wel en daar willen Den Haag en LTO zich heel graag achter verschuilen.

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Heren melkveehouders, hier is gewoon weer sprake van economische wetten. Als agrarier ben je gewoon onderdeel van de wet van de volledige mededinging. En hier zal de opbrengstprijs tenderen naar de kostprijs. Bij teveel aanbod zal de opbrengstprijs onder de kostprijs dalen. Volgens mij is hier nu sprake van. Kijk maar eens wat er in de glastuinbouw gebeurt. Als ik dan hoor dat 5% van de in europa geproduceerde melk buiten europa wordt afgezet, dan moeten we dit maar niet meer doen. Eén van de problemen is dat u als melkveehouder toch de melk blijft leveren al krijgt u maar 10 cent. Lever maar 10% minder en u zult zien dat er schaarste ontstaat en dan moet de prijs wel omhoog.
  Succes.

 • no-profile-image

  Boerin

  Ben het eens met voorgaande schrijvers, Heb toch nog een vraag, Wat komt er als vervangend regulatiemiddel na afschaffing van het quotum? Een melkverwerkend fabriek zal toch op de een of de andere manier de melkstroom willen sturen i.v.m. afzet, personeel, logistiek, opslag e.d. Heeft iemand hier al gedachten over? Of wordt dit een verkapt qoutumstelsel d.m.v. aandelen, certificaten e.d.

 • no-profile-image

  adrie

  als een kip zonder kop praat die albert maat
  dat de kostprijs van een liter melk nog niet eens betaald word en dat wij de goedkoope slaaf mogen zijn van lto en zijn wereldmarkt
  dat weten we inmiddels
  het kwartje van lto is inmiddels bereikt doc is de eerste fabriek die lto betaalt
  geweldig siemjan en albert maat
  die 2,5% en ook dit jaar 2,5% is gewoon teveel
  cono en doc en de andere melkfabrieken dumpen melk op spotmarkt omdat men hem niet kwijt kan
  met gevolg zeer lage prijzen
  ik zou als ik lid ben van lto en doc mijn lidmaatschap maar eens overwegen

 • no-profile-image

  dirk

  De mest(afzet) wordt dan de beperkende factor.

 • no-profile-image

  B

  Eeeeindelijk iemand die zegt hoe het is.Er is geen garantie voor melk prijs egaal wie dat toe zegd. Vorig jaar zei ik mijn vriend het gaat omhoog. Dit jaar het moest omlaag door verschillende redenen in de wereld. Melk prijs gaat van af 06.2009 0mhoog. maar ben bang niet voor NL melkvee houders om dat jullie een dusdanige minister hebben als opperhoofd en die kan gewoon de wereld niet zien zoals een lang gelden melkveehouder lang gelden vertrokken is uit NL naar ander landde zaken nu wel ziet.Wereld markt prijs 06.2009 zal minimaal 30% hoger zijn als nu.Maar NL politiek zal jullie straffen om dat er dit en dat moet gebeuren om dit en dat omlaag te brengen.Terwijl wereld bevolking groeit en NL melk moet hebben die stom kop jullie sloopt tot dat de volgende komt en die moet met hokes spokes de zaak recht trekken

 • no-profile-image

  gert

  in tijden van overschotten ga je de productie toch niet verhogen,op welke economische wet is deze stelling gebaseerd ? het is je reinste zelfmoordpolitiek. de OPEC gaat nu de produktie toch ook niet verhogen ?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.