Home

Achtergrond 264 x bekeken 2 reacties

Problemen aardbeiteelt door verbod gloeilamp

Brussel heeft besloten om de gloeilamp gefaseerd van de Europese markt te halen.

Dat verbod heeft gevolgen voor de aardbeienteeltsector onder glas die de lampen gebruikt voor daglengtesturing. De gloeilamp zal gefaseerd van de Europese markt verdwijnen. De meest energieverbruikende gloeilampen (van 100 Watt) moeten al na 1 september 2009 uit de winkels verdwijnen. Met enkele tussenstappen zal per 1 september 2012 in heel Europa geen enkele gloeilamp meer verkocht mogen worden.
"
Een verbod op gloeilampen, zal wel wat problemen gaan geven", zo reageert aardbeienteeltadviseur Ad van Laarhoven van DLV. Toch verwacht hij niet dat het een 'supergroot' probleem wordt. "In België zijn proeven gedaan met energiebesparende lampen en daarbij is gebleken dat hiermee in aardbeien hetzelfde effect kan worden bereikt."

Wel denkt hij dat overschakeling op andere lampen wat kostenverhogend werkt. Bij de Belgische proef bleek ook dat er langere belichtingstijden nodig zijn en er met een hogere intensiteit belicht moet worden.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    tip

    Tip: Anders bestel je nu een paar vrachtwagens met lampies, kun je voorlopig vooruit.

  • no-profile-image

    gert

    wat voor lampen gebruiken hennepkwekers dan ? vaak wel veel stroom

Of registreer je om te kunnen reageren.