Home

Achtergrond 146 x bekeken

Opsteltens tijd als burgemeester zit er op

Ivo Opstelten (64) heeft vandaag afscheid genomen van Rotterdam.

De man die sinds zijn 28e burgemeester was, stond tien jaar lang aan het roer in de havenstad. Om twee uur werd in een speciale raadsvergadering zijn ontslagbesluit voorgelezen. "Ik wens u allen veel succes zonder mij. Want het is tijd voor andere zaken.''

Hij herinnerde zich nog als de dag van gisteren dat hij voor het eerst voor de raad stond. "Dat is vandaag precies 3593 dagen geleden.'' Hij haalde in zijn toespraak nog enkele in zijn ogen belangrijke thema's aan. De eindeloze vergaderingen, het dualisme, het multiculturele Rotterdam, veiligheid en de opkomst van Pim Fortuyn.

"In deze stad werd de basis gelegd van een politieke revolte die landelijke proporties kreeg. Want het waren de Rotterdammers die als eersten zeiden tegen de politiek en tegen Den Haag: Jullie wereld is niet de wereld buiten,jullie wereld is niet onze wereld.'' Als zijn zwartste bladzijde in zijn carrière noemde hij de moord op Fortuyn. Ook refereerde hij aan het plotselinge overlijden van zijn kamerbewaarder. Zij stierf een dag voor de moord op de politicus.

Bij de bijeenkomst waren diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) schreef hem een brief. Volgens haar is Opstelten een rolmodel voor veel burgemeesters. Ze roemde hem omdat hij er voor de mensen wilde zijn. "We zullen lang aan hem terugdenken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.