Home

Achtergrond 158 x bekeken 1 reactie

Onderzoek naar 'combinatiekip'

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft de Tweede Kamer toegezegd, dat zij onderzoek laat doen naar de haalbaarheid van de 'combinatiekip' als alternatief voor het doden van eendagskuikens.

In Nederland worden jaarlijks 30 miljoen hennen geboren die bestemd zijn voor de productie van eieren. Daarnaast worden evenveel haantjes geboren, maar die worden direct gedood, omdat het niet loont om ze te houden voor de vleesproductie.

Bij de combinatiekip gaat het erom dat de kippensector werkt met minder gespecialiseerde rassen, waarbij de hennen geschikt zijn voor eieren en de hanen voor vlees.

Een motie waarin werd aangedrongen op onderzoek naar de combinatiekip werd ingediend door Ernst Cramer van de ChristenUnie en mede ondertekend door PvdA, CDA, VVD, SGP en PvdD.

Verburg liet de Kamer in oktober weten dat de combinatiekip economisch op grote schaal niet haalbaar is. De hanen van de combikip zouden nooit de productie kunnen halen van een gespecialiseerde vleeskip. De zuivere legkip zou niet geschikt zijn voor vlees en andersom de vleeskip niet voor eieren.

Verburg laat ook onderzoek doen naar drie andere alternatieven voor het doden van eendagskuikens, waaronder het niet uitbroeden van mannelijke eieren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marini

    Er zijn nog diverse mensen die in het verleden met een combinatiekip gewerkt hebben, en het is niet zonder reden dat men daarvan afgestapt is. Misschien is het een idee daar wat informatie op te doen, dat scheelt weer een duur ( onnodig ) onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.