Home

Achtergrond 256 x bekeken

'Obama is een Leidenaar'

De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama stamt rechtstreeks af van de Leidse pilgrimfamilie Blossom.

Uit onderzoek is gebleken dat de verre voorouders van Obama in Leiden hebben gewerkt en gewoond voordat zij als pilgrim fathers naar Amerika vertrokken. Dat maakte wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA, cultuur) vrijdag in het Pilgrim Museum in Leiden bekend.

Met de ontdekking is Obama de zevende Amerikaanse president die een rechtstreekse voorouder in Leiden heeft. Het gaat om zijn tienvoudige betovergrootvader.

De Pilgrims kwamen in 1609 naar Leiden als protestante vluchtelingen voor de geloofsvervolgingen in Engeland. Door naar Nederland te vluchten, hoopten zij godsdienstvrijheid te vinden. Vanaf 1620 emigreerden zij naar Noord-Amerika om hun eigen idealen in vrijheid te realiseren. In Amerika worden de Pilgrims nu beschouwd als de Founding Fathers.

Uiteindelijk is de familie Blossom in 1629 vertrokken naar het Amerikaanse Plymouth, Massachusetts. Daar bestond het gezin uit drie kinderen: Thomas, Peter en Elizabeth. Barack Obama stamt af van Elizabeth. Opvallend is dat president Bush een afstammeling is van haar broer Peter. Obama en Bush zijn dus verre neven, met een gemeenschappelijke Leidse voorouder. De New England Historic Genealogical Society in Boston heeft de afstamming van Obama bevestigd.

Leiden viert volgend jaar het Pilgrimjaar, vierhonderd jaar na aankomst van de Pilgrims. "Dat daarbij ook de voorouders van de nieuwe president waren, maakt dit jaar extra bijzonder'', aldus de wethouder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.