Home

Achtergrond 329 x bekeken

Nieuwe voorwaarden industriegroenten

Er gelden vanaf volgend jaar nieuwe leveringsvoorwaarden voor groenten die worden verwerkt.

De nieuwe algemene leveringsvoorwaarden zijn afgesproken door de LTO-werkgroep Industriegroenten en de Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie.

De voorwaarden gaan gelden voor alle contracten die worden afgesloten tussen de industrie en de telers van industriegroenten, zoals wortelen, sperziebonen, doperwten, tuinbonen, spinazie, schorseneren, kapucijners, rode kool en bruine bonen.

De oude leveringsvoorwaarden dateren uit 1990. Die golden voor een beperkt aantal groenten met een groot areaal. Voor een aantal kleinere teelten bestonden geen leveringsvoorwaarden.

De nieuwe voorwaarden hebben algemene regels waarbinnen telers en industrie afspraken kunnen maken. Verder zijn de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid beter geregeld. Er komt een mediation-procedure die gevolgd moet worden bij een verschil van mening tussen teler en verwerker. Pas na deze procedure kan een beroep worden gedaan op het arbitragereglement.

Voorzitter Jan Roefs van de LTO-werkgroep Industriegroenten is tevreden over de nieuwe voorwaarden. "Daaruit blijkt begrip voor elkaars belangen."

Of registreer je om te kunnen reageren.