Home

Achtergrond 239 x bekeken

Nieuwe graaninterventie jaar uitgesteld

Het nieuwe systeem van graaninterventie gaat in op 1 juli 2010 en niet op 1 juli 2009.

De Europese landbouwministers besloten op het laatste moment tijdens de landbouwraad de invoering een jaar uit te stellen.

Dat meldt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "In eerste instantie was 1 juli 2009 de ingangsdatum. Ik vermoed dat de ministers gezien de lage graanprijzen het huidige interventiesysteem een jaar langer in stand willen houden."

In het huidige interventiesysteem koopt de Europese Commissie graan voor iets meer dan 101 euro per ton. Voor gerst en tarwe gelden geen maxima, de opkoop van mais is beperkt tot 700.000 ton. Vanaf 1 juli 2010 is er geen interventie meer van gerst en mais, tenzij de marktsituatie daar aanleiding toe geeft. De Commissie koopt hooguit 3 miljoen ton tarwe voor de huidige interventieprijs. Daarboven geldt een tendersysteem per regio.

Maar in 2010 is de huidige interventie verleden tijd, zegt de woordvoerder. "De Europese politiek wil een eind maken aan het systeem van marktbescherming."

Of registreer je om te kunnen reageren.