Home

Achtergrond 157 x bekeken

Nieuw Iers EU-referendum komt dichterbij

Het ziet er iets rooskleuriger uit voor het beoogde nieuwe EU-verdag.

De Ieren hadden de tekst dit voorjaar geblokkeerd, maar de regering biedt de andere landen nu een compromis.

Ze willen opnieuw stemmen over de tekst, als andere EU-landen toezeggen dat elk land de komende jaren zijn eigen EU-commissaris mag blijven leveren. Het ontwerpverdrag bepaalt nu dat een land soms moet overslaan. Dat lag erg gevoelig in Ierland, zo bleek uit onderzoek onder de nee-stemmers.

De Ieren willen verder de toezegging dat de EU zich niet bemoeit met hun abortusverbod, belastingregels en defensie. Diplomaten in Brussel hebben dit vrijdag gezegd, vooruitlopend op de EU-top van regeringsleiders volgende week donderdag en vrijdag.

Het nieuwe EU-verdrag moet Brussel meer bevoegdheden geven. Zo komt er een EU-president en krijgt het Europees Parlement stemrecht over justitie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.