Home

Achtergrond 217 x bekeken

Nederlandse economie stagneert in derde kwartaal

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar voor het tweede achtereenvolgende kwartaal niet gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar groeide het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 1,8 procent. Dat is de laagste groei sinds begin 2005. De groeicijfers voor het derde kwartaal zijn gelijk aan de eerste raming die het CBS medio november presenteerde.

De economische groei bedroeg in het derde kwartaal nog maar de helft van de groei die in de eerste helft van het jaar werd gemeten. De vertraging van de groei deed zich in vrijwel het gehele bedrijfsleven voor.

Daarnaast viel zowel het groeitempo van de uitvoer als van de consumptie door huishoudens terug tot het laagste niveau van de afgelopen drie jaar. De bestedingen van consumenten lagen in het derde kwartaal slechts 1 procent hoger dan een jaar eerder. De uitvoer groeide in de periode van juli tot en met september met 3,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

De groei van het Nederlandse bedrijfsleven viel over een breed front sterk terug. In de horeca was de productie voor het tweede achtereenvolgende kwartaal flink lager en ook de uitzendbranche groeide veel minder sterk dan in de voorgaande jaren. De industrie en de financiële dienstverleners, zoals banken en verzekeraars, noteerden slechts een bescheiden groei.

Alleen in de landbouw en de gezondheidszorg groeide de productie in het derde kwartaal sterker dan in de eerste helft van het jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.