Home

Achtergrond 695 x bekeken

Nederlander eet iets meer vlees

De vleesconsumptie van de gemiddelde Nederlander is in 2007 licht gestegen tot 84,7 kilo per Nederlander per jaar.

De totale consumptie bedroeg bijna 1,4 miljard kilo. Nederland voerde in 2007 ruim 1,3 miljard kilo vlees in.

Vooral de consumptie van kip nam vorig jaar toe. Ook de rund- en kalfsvleesconsumptie steeg licht. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de vleesconsumptie.

Een gemiddeld gezin (twee volwassenen, twee kinderen) eet per jaar ongeveer een halve koe en twee varkens, becijfert het CBS. Ongeveer tweederde van het geconsumeerde vlees wordtbij een supermarkt gekocht.

Varkensvlees is nog steeds het populairst. Wel is sprake van een lichte daling van de hoeveelheid varkensvlees die per hoofd van de bevolking wordt gegeten.

De vleesconsumptie steeg afgelopen jaar met 0,4 procent van 84,4 tot 84,7 kilo. Kip draagt daar het meest aan bij door een stijging van 21,9 tot 22,5 kilo (+ 2,7 procent) Bij rund- en kalfsvlees was sprake van een stijging van 0,5 procent. De consumptie nam toe met 1 ons tot 19,2 kilo.

De varkensvleesconsumptie daalde van 41,5 tot 41,0 kilo (-1,2 procent). Van het in Nederland geconsumeerde vlees werd in 2007 1,3 miljard ingevoerd. Dat was bijna twee keer zoveel als in 2006 (een stijging van 90 procent).

Het merendeel van het ingevoerde vlees (85 procent) komt uit de Europese Unie. Duitsland is de belangrijkste leverancier met ongeveer eenderde van de invoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.