Home

Achtergrond 205 x bekeken 5 reacties

Mogelijk meer graan uit Oekraine naar EU

De Europese Commissie heeft Oekraïne voorgesteld om alle invoerheffingen in zeven jaar vrijwel volledig af te bouwen.

Daardoor wordt het veel aantrekkelijker voor Oekraïne om graan te exporteren naar de EU. Dat zet de graanprijzen onder druk.

De Europese Commissie wil een vrijhandelsakkoord sluiten met Oekraïne. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw heeft de Commissie aangeboden om de invoerheffingen voor Oekraïne af te bouwen. “Dat gaat om ruim 95 procent van alle invoerheffingen in een periode van zeven jaar, inclusief de invoerheffingen voor graan.”

Dat heeft grote gevolgen voor de graanprijs, stelt de woordvoerder. “De prijs voor voertarwe in Oekraïne is nu 110 dollar per ton (75 euro). Als het graan vrijwel heffingvrij de EU binnen komt, geeft dat een druk op de graanprijzen hier. De EU is een interessante afzetmarkt vanwege de hogere prijzen en het ligt naast de deur voor de exporteurs in Oekraïne.”

De EU heeft dit jaar ongeveer 312 miljoen ton graan geoogst. De oogst in Oekraïne is uitgekomen op 54 miljoen ton, zegt de woordvoerder. “Daarvan is 30 miljoen ton beschikbaar voor de export. Het land heeft de potentie om de productie te verdubbelen. Er ligt veel landbouwgrond braak.”

Voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren kan de gevolgen niet inschatten. “Zeven jaar is ver weg. Maar het onderstreept wel ons pleidooi dat de EU eens echt werk moet maken van bioethanol. Dan kun je een graanoverschot wegwerken.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nederlandse akkerbouwer

  Ik denk dat ik (te) oud word om dit allemaal te begrijpen. Nog geen jaar geleden stond de wereld opzijn kop, omdat er een "tekort" aan granen zou zijn. Veroorzakers hiervan waren toen de bioethanol fabrieken die teveel landbouwprodukten uit de markt namen.Nu dus een jaar verder moet ik lezen dat de EU nu eindelijk eens echt werk van bioethanolverwerking moet gaan maken om eventuele graan overschotten uit de markt tenemen. Wat is de waarheid ???????

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Toch niet te geloven ?? Hier in Nederland moeten we allemaal ons Globalgap certificaat halen, anders wordt onze tarwe niet gekocht !!!. Maar als het goedkoper uit de Oekraine kan, dan is zo een complete registratie en voortdurende inspecties niet meer nodig ?
  Waarom moeten wij aan de strengste eisen voldoen, als het op andere plaatsen buiten Europa niet nodig is ??
  Dan is het toch ook niet moeilijk om goedkoper te zijn ?? Maar voedselveilig ??
  Wat een corupte wereld is dit toch.

 • no-profile-image

  wim

  Anne Broekema is niet meer van deze tijd, wil nog steeds voedsel gebruiken voor bioethanol.Dit moet gewoon verboden worden en de EU moet hier zeker geen rol in spelen (lees geld voor uittrekken)

 • no-profile-image

  gebakken lucht

  Het cul verhaal dat biobrandstofproducenten en vergistingsinstallaties de mais en tarweprijzen vorig jaar lieten exploderen is door bepaalde bedrijven ( lees olieindustrie) continu de markt ingeslingerd. De reden dat deze prijzen enorm stegen is vrijwel volledig toe te schrijven aan beleggers cq speculanten die hiermee grof geld verdient hebben. Helaas is het zo dat de media vaak persberichten letterlijk overnemen vd schrijver. Een gedegen onderzoek naar de waar- of onwaarheid vind niet meer plaats. Want ook hier regeerd het grote geld. Met zo weinig mogelijk mensen een krant maken is het motto, dus geld voor onderzoek naar achtergronden over bepaalde zaken is er niet. Heeft er iemand de moeite genomen om te berekenen wat bijvoorbeeld de vergistingsinstallaties en ethanolfabrieken in europa aan mais en granen onttrekken aan de markt ??
  Zoals de markt vorig jaar naar boven werd gepraat, wordt hij nu naar beneden gepraat. De lobby van de olieindustrie horen we nu ook niet, want die hebben momenteel ook andere dingen aan hun hoofd nl. het verdampen van hun giga winsten het komende jaar(en).

 • no-profile-image

  jan de boer

  ben afgelopen jaar in oekraine geweest en weet uit ervaring dat het enorm corupt land is dus adviseer europa dan ook ga daar mee in zee het past namelijk steen goed bij onze vertegenwoordigers in brussel!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.