Home

Achtergrond 155 x bekeken

Miljoenen aan cadeaus uitgepakt

Nederland heeft vrijdag 5 december voor miljoenen aan cadeaus uitgepakt. Verrassing, blijdschap, teleurstelling, en opluchting omdat de op de valreep klaargekomen surprise en het gedicht in de smaak vielen.

Het sinterklaasfeest kondigde zich al vroeg in de ochtend aan, in de vorm van opvallende (relatieve) stilte op de wegen. "Vrijdag is doorgaans al een rustige dag op de weg, maar dat het zo stil is heeft ons toch verbaasd'', zei de ANWB Verkeersdienst.

Basisscholen in heel het land namen een voorschot op pakjesavond. Dat verliep niet overal zoals gepland. Het sinterklaasfeest van de vierhonderd leerlingen van de basisschool De Rubenshof in Oosterhout werd wreed verstoord door een bommelding. De politie nam de melding serieus en ontruimde voor enkele uren de school. In verband met de bommelding arresteerde de politie een 44-jarige Oosterhouter.

Negen basisscholen in Amsterdam-Zuidoost bleken vorige maand een dreigbrief te hebben ontvangen. De afzender (het onbekende 'actiecomite Strijd en Actie Antiracistisch Nederland') hekelde de inzet van zwarte pieten en dreigde met brandstichting. Het feest ging gewoon door op de scholen. De politie was extra alert.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verwacht dat de sinterklaasviering winkeliers een extra omzet oplevert van in totaal 490 miljoen euro. Dat is 2 procent meer dan vorig jaar, toen de kredietcrisis in Nederland nog goeddeels een abstract begrip was.

Van economische malaise was vrijdag ook niets te merken bij de pinautomaten. Equens, de verwerker van elektronische betalingen, meldde 6,8 miljoen pintransacties. Vorig jaar op 5 december waren dat er 5,2 miljoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.