Home

Achtergrond 285 x bekeken 1 reactie

Middenprijs van komkommer in België op 26 cent

Vlaamse komkommertelers aangesloten bij de Mechelse Veilingen hebben in 2008 een middenprijs van een kleine 26 cent gerealiseerd.

De Vlaamse telers zagen zich dit jaar geconfronteerd met lage prijzen en hoge energiekosten. Sinds 2005, toen de middenprijs nog 30 cent was, zijn prijzen steeds verder weggezakt.

Het Vlaamse Proefstation voor de Groenteteelt voert op vrijdag 2 januari de eerste komkommers van het nieuwe seizoen aan op de Mechelse Veiling. "De weken erna zal blijken hoe we het seizoen werkelijk starten", vertelt Bert Stas van de Mechelse Veilingen.
De primeur-komkommers zijn uitzonderlijk vroeg, zeker voor Vlaamse begrippen. In België zijn namelijk geen komkommertelers die in de winter telen.

Het proefstation doet sinds een aantal jaar onderzoek naar de haalbaarheid van belichte komkommerteelt in België. Onderzoekers verwachten begin januari resultaten te presenteren over productie en teeltkosten.

De afgelopen jaren veilde de Mechelse Veilingen doorgaans begin januari de eerste komkommers. De primeurkomkommers waren vrijwel altijd van het proefstation. Een enkele keer was het een Nederlandse teler die met de eer streek. Vorig jaar brachten de eerste komkommers per stuk €9,30 op.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Dat is dus 4 cent meer dan de gem. ned. prijs; dit is 20%. Kunnen we stellen dat de kosten in belgie door het veilsysteem p/m ook bijna 20 % hoger zijn, of ben ik nou te optimistisch!?.

Of registreer je om te kunnen reageren.