Home

Achtergrond 1555 x bekeken

Met een kluitje...

Rietpraat
Je kunt beven als een rietje. Dan heb je het vast heel koud, of je bent erg bang. Je kunt ook mager zijn als een rietje. Dan ben je superdun. En je kunt iemand met een kluitje in het riet sturen. Dan stuur je iemand weg met een nietszeggend antwoord.

Maaien moet
Riet groeit ieder jaar vanzelf weer aan. Maar het moet ook ieder jaar netjes gemaaid worden. Anders wordt het een wildernis. Het riet ‘verlandt’ dan en er gaan allerlei bomen en struiken in groeien. De rietteler kan er dan niets meer mee.

De rietasol
Het is weer eens wat anders: de rietasol. Een rietdekkersbedrijf in Wanneperveen (Ov.) bedacht hem. Het is eigenlijk een gewone parasol, alleen dan met een groot rieten dak. In- en uitklappen hoeft niet, de rietasol kun je altijd in de tuin laten staan.

Rietvogels
Veel vogels vinden het prettig wonen in het lange riet. Zoals de karekiet, de rietzanger, de purperreiger, de roerdomp, de kiekendief en de baardman (een vogel met bakkebaarden). Ook de ree, de vos en de otter vertoeven er graag.

Oplossing 12-maandenkwis
Heb je vorige week de 12-maandenkwis gedaan? Hier zijn de antwoorden:
1. februari; 2. weer naar school; 3. 12; 4. carnaval; 5. mei; 6. november; 7. veel regen, het is herfst; 8. schrikkelmaand; 9. 31; 10. sinterklaas; 11. in juni; 12. juli

Of registreer je om te kunnen reageren.