Home

Achtergrond 159 x bekeken

Meldplicht clavibacter nog geen automatisme bij tomatentelers

Tomatentelers zijn nog niet allemaal doordrongen van het belang van vroegtijdige melding van een clavibacter-besmetting.

Dat blijkt uit een gezamenlijke rapportage van het Productschap Tuinbouw en LTO Groeiservice. In 2007 werd de tomatensector opgeschrikt door een clavibacterbesmetting bij vier telers. De bacterie leidde tot grote teeltverliezen bij de betrokken bedrijven.

De bacterie staat op de quarantainelijst, wat betekent dat telers bij een vermoeden van een besmetting daarvan melding moeten maken bij de Plantenziektenkundige Dienst (PD).

Met de meldingen kan de PD onderzoek doen naar de herkomst van de bacterie. De bron van de besmetting in 2007 is nooit gevonden.
Het blijkt dat telers niet in alle gevallen melding maken van een vermoedelijke besmetting, ook al zijn telers continu op de meldplicht gewezen. In de rapportage zeggen LTO Groeiservice en Productschap Tuinbouw dat tomatentelers en komkommertelers voortdurend alert moeten blijven op de bacterie.

Telers kunnen via Groen Agro Control antwoord krijgen op vragen over een mogelijke besmetting. Het blijkt niet in alle gevallen eenvoudig de symptomen van clavibacter te onderscheiden van andere ziekten. Ook dit jaar is de bacterie weer opgedoken op verschillende bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.