Home

Achtergrond 720 x bekeken 5 reacties

Maagdarmworm teistert melkvee

Ongeveer tweederde van de melkveebedrijven kampt met maagdarmwormen bij het vee.

Dat blijkt uit de resultaten van het tankmelkonderzoek dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer in opdracht van 1.200 melkveehouders heeft uitgevoerd.

De GD kan tankmelk screenen op antistoffen tegen maagdarmwormen. In de loop van het seizoen neemt het aantal bedrijven toe, dat te maken heeft met de parasiet.

Dit jaar deed de GD in mei en augustus onderzoek bij 100 bedrijven. Daarbij bleek dat in die periode een lichte toename was van het aantal besmette bedrijven, tot ongeveer 60 procent in augustus.

In november is een tankmelkonderzoek gedaan bij 1.200 bedrijven, waarbij bleek dat ongeveer 30 procent van de bedrijven geen of weinig antistoffen in de melk heeft. De rest heeft veel of zeer veel antistoffen.

Volgens Erik van Engelen van de GD kunnen maagdarmwormen een productieverlies opleveren van 1 kilo melk per dier per dag. Het lijkt er volgens hem op dat er nog meer besmettingen zijn. Ook in omringende landen zijn er signalen dat er meer maagdarmwormen voorkomen.
Als antistoffen worden aangetoond in melk, betekent dat nog niet dat er ook ziekteverschijnselen bij het vee zichtbaar zijn. De tankuitslag kan de veehouders helpen een bestrijdingsplan op te stellen.

Dat kan bijvoorbeeld door beweiding te veranderen en dieren later uit te scharen, gras te maaien of de graasduur te verkorten. Te veel behandelen tegen maagdarmwormen kan een averechts effect hebben, waarschuwt de GD.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas jansma

  zie jou nou wel.dat het zo gek nog niet is om de koeien binnen te houden.Geen last van muggen geen warmte stress altijd goede voeding.De stal vol met zwaluwen,geen mugge vergif.Het kan met mooi weer best wel een mooi gezicht zijn koeien in het land voor stadjes die uit fietsen zijn ,maar ik heb de koeien voor de melk

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  @Klaas jansma, je kunt wel zeggen dat het beter is, maar het ligt ook aan jou stal of het er niet warm is.

 • no-profile-image

  @ Klaas Jansma

  Wat een vreselijke domme opmerking het zal wel niet lang meer duren dat je er mee stopt! Als je in deze maatschappij zo`n tunnelvisie hebt kom je er niet. Bovendien moet je niet vergeten dat de CONSUMENT graag koeien in de wei ziet en dat beweiden de ziektedruk verlaagd.

 • no-profile-image

  yeti

  Als 1/3 van de koeien binnen blijft dan betekent dit dat alle koeien met weidegang dus last hebben van maagdarmwormen!? Nou is de GD ook een commerciele instelling geworden, en vraag ik me dus af, hoe betrouwbaar is zo'n tankonderzoek.

 • no-profile-image

  Boertje

  En de GD is er om ons weer een onderzoek uit onze portemonai te trekken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.