Home

Achtergrond 359 x bekeken 18 reacties

Leden akkoord met fusie Friesland Foods en Campina

Friesland Foods en Campina gaan fuseren.

De algemene vergadering en de ledenraad van beide ondernemingen hebben vanmiddag ingestemd. "De leden van Campina stemden met een overweldigende meerderheid voor de fusie", meldt een woordvoerder van Campina. "Bij Friesland Foods waren de leden unaniem voor."

De leden waren twee weken geleden al geïnformeerd over de mogelijke eisen uit Brussel. Zij hadden tijd voor discussie binnen de districtsbesturen.

"De algemene vergadering is vooral een moment van besluitvorming", zegt een woordvoerder van Friesland Foods. De Europese Commissie had eerder op de dag onder voorwaarden ingestemd met de fusie.

Brussel onderzocht het afgelopen halfjaar veertien verschillende product-marktcombinaties in verband met mededinging. De Commissie oordeelde dat FrieslandCampina een te dominante positie zou gaan innemen op de markten voor dagverse zuivel, natuurgerijpte kaas, langhoudbare zuiveldranken met smaak en boerderijmelk.

FrieslandCampina moet daarom twee fabrieken en twee merken langhoudbare zuiveldranken afstoten. Ook moet de nieuwe onderneming het merk Friesche Vlag voor dagverse zuivel in Nederland voor een meerjarige periode in licentie geven aan de koper van de fabriek in Nijkerk. Daarnaast zal jaarlijks 1,2 miljard kilo melk via een op te richten stichting beschikbaar moeten worden gesteld voor verkoop aan producenten van dagverse zuivel of natuurgerijpte kaas in Nederland.

Cees’t Hart, voorzitter van de directie van de nieuwe onderneming zegt te betreuren dat er onderdelen van de onderneming moeten worden afgestoten. "Medewerkers, klanten en consumenten zijn sinds jaar en dag verbonden met de activiteiten die we nu moeten gaan verkopen."

Toch blijven alle argumenten om te fuseren volgens ’t Hart even waar als een jaar geleden. De daadwerkelijke fusie vindt naar verwachting plaats op 30 december 2008.

Lees ook Fusiebedrijf Friesland-Campina moet fabrieken afstoten

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  geen hoerastemming onder de boeren,de melkveehouders wordt maar een magere toekomst gegund

 • no-profile-image

  veehouder

  Melkveehouder en boerin,
  Hoe had je een stemming dan voorgesteld? Alle leden van FF en Campina een stembriefje laten invullen?
  en dan? Stel dat 80% voor is,de fusie voor 80% door laten gaan?
  We hebben in een democratisch systeem nu eenmaal gekozen voor regioraden (gekozen door de leden) die een ledenraad kiezen.Of je rnou blij mee bent of niet, zo werkt een democratie.
  Als dit systeem je niet aanstaat kun je ook gewoon naar een handelaar of een particuliere zuivelverwerker gaan?
  Je krijgt een (jaar)contract voor een vastgesrelde melkprijs en verder moet je je mond houden anders mag je volgend jaar een nieuwe afnemer zoeken! Aan jou de keus.

 • no-profile-image

  varkensboer

  hoeveel leden hebben er gestemd

 • no-profile-image

  Boer met de pet

  Vorig jaar was alles koek en ei toen de melkprijzen hoog waren voor consumenten.Toen kon alles om voor Jan met de pet een lagere melkpijs te garanderen bij deze fusie.Nu zijn de marktomstandigheden net even anders nu moeten er fabrieken dicht of wel moeten buiten de fusie blijven.Ook vreemd is dat FF nu pas de DDB aanpakt.Dus een melkstaking is uit de boze voor mevrouw Kroes ?.Staat er nog meer in de kleine lettertjes.Zoals nu de gevolgen van de quotumverruiming wel een beetje ruim uitgevallen zijn ten gunste van de consument dus boeren blijven te goedkoop voedsel produceren omdat ze niet de knoppen mogen besturen.Waarom de Coca Cola jongens wel ? De Duitse boeren hebben het politieke spel beter door omdat op politieke en in zuivelbesturen BDM-mensen hun macht laten gelden.Immers de melkprijs gaat op en neer door als mensen aan de volume knoppen zitten te draaien.Net als de centrale banken in EU en de VS.(Zo is nu de volgende crisis in de maak).Boerenbestuurders met hun politieke vriendjes moeten toch nog eens de graanrepubliek lezen voordat de laatste niet uitgekochte boer het licht uit doet ten bate het altaar van de koopkracht.Het woord zuivelfusie is niet nieuw.We hebben dit vaker gehoord die centen meer per liters melk in het verleden toen er een efficiëntie slag gemaakt moest worden was het erg stil plotseling.

 • no-profile-image

  veehouder

  Fusie goed gekeurd! Brussel heeft eisen gesteld. Laat ze de zaken nmaar goed controleren, de creditcrisis is er niet voorniets. Als je graaiers een vinger geeft stelen ze miljarden. Het gevolg, heel veel slachtoffers. Je weet het je ziet het gebeuren, eger nog je maakt het mee. Maar je schrikt je een ongeluk. Het was zo het is zo en het zal nooit veranderen. Mensen die niet deugen maken heel veel kapot! Ze zijn arogant, en gaan over lijken en zijn dan nog schijnheilig! Het is te hopen dat de fusie dit niet overkomt en dat ze daarop goed gecontroleerd worden!!

 • no-profile-image

  mulderstap@hetnet.nl

  Vreselijk dat notabene een vvd minister zich zo moet laten gelden.
  Miljoenen zijn er door de cooperaties(boeren)geinvesteerd in de fabrieken in Nijkerk en bleskensgraaf.
  Nederland moet zonodig weer roomser zijn dan de paus.
  Danone en Nestle wrijven hun ogen uit

 • no-profile-image

  overijselse melkveehouder

  Deze fusie gaat ons melkveehouders
  veel geld kosten,het is allemaal
  kapitaalvernietiging op deze manier.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik denk dat je dat wel goed ziet melkveehouder uit
  Den Ham. De prijs die friesland en campina kan krijgen voor de fabrieken die moeten worden afgestoten zal wel niet de hoofdprijs worden. Bovendien zullen de leden die met deze fabriek meegaan een flinke bonus mee moeten krijgen want niemand zit er om te springen om naar bijv Nordmilcht te vertrekken.

 • no-profile-image

  Dik

  De ledenraad is van oorsprong de spreekbuis van de leden/eigenaren van de cooperatie ,richting het bestuur, hoe is het dan toch mogenlijk dat de ledenraad afgelopen vrijdag met fusie in stemt, zonder hun achterban om een mening te vragen? Het gaat in dit geval om een essentiele beslissing die vergaande gevolgen heeft voor de cooperatie! Het lijkt er sterk op dat de lederaad (zoals vaker in het verleden) door het bestuur (mis)gebruikt wordt als doorgeef luik .
  Ik ben me ervan bewust dat deze fusie voor ons leden/eigenaars moeilijk te bevatten is ,maar deze manier van handelen is niet bevordelijk voor de betrokkenheid met de cooperatie, die, volgens het bestuur ,verbeterd dient te worden, zoals verwoord in de fusiedoelstellingen die we, eerder dit jaar, in een jubelfolder konden lezen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Inderdaad op dit moment wordt er winst gemaakt in de dagverse zuivel, maar in het verleden heeft dit altijd alleen maar verlies opgeleverd.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Stel voor een boeren reaktie op deze gedwongen drinkmelk oorlog voor supermarken.Denk meer aan het je niet laten uitspelen in EU verband.

 • no-profile-image

  Berend

  De besturen van FF en Campina hebben
  nog heel wat uit leggen aan de leden.
  De produkten waar de fusie de grootste voordelen opleverd, moeten worden afgestoten.

 • no-profile-image

  student

  zit de meeste winst niet in de dagverse zuivel, en is dat niet heel erg jammer dat datgedeelte nu juist wordt afgestoten?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  HAHAHA goeie boerin, de ledenraad is het klapvee van het bestuur. Het zal nog een hele toer worden welke boeren overgaan naar Nordmilch

 • no-profile-image

  stammie

  Jammer dat er fabrieken moeten worden afgestoten, en ik snap ook niet goed waarom want in europees verband is er concurrentie genoeg. Ondanks dit toch een prachtige fusie die een hele sterke fabriek opleverd dit geeft mij vertrouwen voor de toekomst!! Ik snap alle negatieve reacties dan ook niet want heb je er geen vertrouwen in dan kun je besluiten te vertrekken, en krijg je een dikke premie toe, en zit je niet bij FF of Campina dan hoef je er al helemaal geen zorgen over te maken, toch? Dus stelletje azijnzeikers waar maken we ons nu zo druk over?

 • no-profile-image

  gert

  miljarden in banken steken wordt zo goedgekeurd door de EU

 • no-profile-image

  boerin

  gaat de ledenraadsleden zelf de 1,2 miljard melk inleveren? zij hebben tenslotte massaal ingestemd. Het gewone lid in iedergeval niet.

 • no-profile-image

  Joris

  Kroes is niet NL, maar EG en opereert totaal onafhankelijk, niet gevoelig voor welk politiek argument dan ook . Dat kan je ook bewonderen, al is het voor ons wel balen. Ondanks alles blijft het zeer de moeite, deze fusie. En geen enkel lid wordt gedwongen te gaan.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.