Home

Achtergrond 205 x bekeken 3 reacties

LEI: mestmarkt werkt nog niet optimaal

De werking van de mestmarkt kan beter. De prijzen voor afvoer blijven stijgen en het aanbod varkensmest neemt toe. Dat constateert het LEI in een monitoring van de markt over 2007.

In totaal was er in 2007 een groter mestaanbod dan in 2006. Het LEI signaleert bovendien een gebrek aan opslagcapaciteit. Een ander knelpunt zijn de gebruiksnormen, die als zeer streng en knellend worden ervaren. Bovendien hebben akkerbouwers en varkenshouders tegengestelde belangen bij de gehaltes in de mest. Omdat er nauwelijks relaties tussen varkenshouders en akkerbouwers zijn, komen deze belangen niet dichter bij elkaar.

Ook financieel ziet het LEI beperkingen aan de werking van de mestmarkt. Vooral voor varkenshouders zijn de kosten voor mestafzet volgens het onderzoeksinstituut een grote zorg. De prijzen zijn hoog, zeker gezien de lage opbrengsten. Bovendien nemen mestdistributeurs maatregelen om hun betalingen te waarborgen, zoals het gespreid ophalen van mest.

Het aanbod van varkensmest nam in 2007 bovendien toe, waardoor het probleem groter wordt. Dit in tegenstelling tot het aanbod van rundvee- en pluimveemest. Rundveehouders vinden veelal zelf oplossingen, terwijl de pluimveesector profiteert van de verbrandingsinstallatie in Moerdijk. Hierdoor is de markt volgens het LEI sterk veranderd.

Bovendien is door de komst van de centrale de prijs voor pluimveemest tenminste gehalveerd en ook de prijzen voor rundvee- en varkensmest daalden iets. Ook hoge prijzen voor kunstmeststoffen hebben een positief effect op de mestkosten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eric

  Hoezo "markt"? Er is helemaal geen mestmarkt. Mocht deze er zijn, dan zou de prijs door vaag en aanbod worden bepaald. Maar het zijn niet vraag of aanbod die de prijs bepalen, het zijn de mestdistributeurs. Vanuit een monopoliepositie bepalen zij voor welke prijs de mest op uw bedrijf wordt afgehaald. En ze zijn het elkaar goed eens, blijkens de nagenoeg gelijke tarieven die iedereen hanteert. Wellicht goed voor eurocommissaris Kroes om deze distributeurs eens tegen het kartel-licht te houden.

 • no-profile-image

  dirk

  Dat gaat teveel stinken.

 • no-profile-image

  x

  Zijn er nog geen gegevens bekend over 2008

Of registreer je om te kunnen reageren.