Home

Achtergrond 335 x bekeken 1 reactie

LEI: er moet ten slotte gegeten worden

De economische crisis raakt de land- en tuinbouw minder dan andere sectoren, maar het is te vroeg voor een beoordeling van de effecten.

Dat zei Ruud Huirne, algemeen directeur van LEI Wageningen UR, vanochtend bij de presentatie van bedrijfsresultaten en inkomens over 2008.

Het is zelfs al moeilijk te zeggen hoe sterk de crisis heeft bijgedragen aan de sterke teruggang van resultaten en inkomens dit jaar. Prijzen van een groot aantal producten zijn waarschijnlijk onderuit gegaan zonder dat de crisis daarin een factor van belang is. "Wij hebben geen scherp beeld van waar we staan. Het hangt sterk af van het moment van kijken", aldus Huirne in een toelichting.

Huirne wees er op dat de verschillen tussen sectoren erg groot zijn. In het algemeen zijn grondgebonden sectoren beter af dan de niet-grondgebonden sectoren. Maar in het algemeen gaat dat niet op: de varkenscyclus heeft de weg om hoog gevonden en die wordt versterkt door de daling van de voerkosten die in 2009 aanzienlijk zal zijn.

Huirne en zijn economen zijn erg huiverig om voor 2009 een prognose af te geven. Wel denken ze dat de agrosector er beter doorheen rolt dan de industrie en de sector duurzame productiegoederen. "Er moet tenslotte gegeten worden", zegt Huirne.

Lees ook LEI: 2008 matig jaar voor land- en tuinbouw

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    in de landbouw kunnen ze blijkbaar nog de tering naar de nering zetten

Of registreer je om te kunnen reageren.