Home

Achtergrond 144 x bekeken

Klink: geen reden voor steun horeca

Cafés die last zeggen te hebben van het rookverbod hoeven niet te rekenen op tegemoetkomingen van minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Voor compensatie van omzetverlies of uitzonderingen voor kleine cafés bestaat geen reden, schrijft de minister vandaag aan de Tweede Kamer.

Klink heeft in kaart laten brengen waar voor de horeca de schoen zou kunnen wringen. Volgens hem is het niet zo bepaalde delen van de horeca onredelijk veel harder worden getroffen door het verbod dan andere. De branche klaagt dat vooral kleine cafés, die moeilijk een rookruimte kunnen inrichten, klanten zien weglopen.

Klink ziet niet alleen geen aanleiding voor compensatie, hij heeft er ook allerlei bezwaren tegen. Subsidies voor het inrichten van een rookruimte zouden oneerlijk uit kunnen pakken voor kroegen die überhaupt niet in staat zijn een rookruimte aan te leggen. Compensatie van omzetverlies of een uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés zouden middelgrote horecagelegenheden benadelen.

Wel belooft de minister om gemeenten te vragen soepelheid te betrachten bij het uitdelen van vergunningen voor het inrichten van rookruimten.

Klink benadrukt dat het onderzoek dat hij nu heeft laten uitvoeren, slechts een voorlopig beeld geeft. Volgend jaar komt hij met definitiever overzicht van de gevolgen van het rookverbod voor de horeca.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.