Home

Achtergrond 316 x bekeken 19 reacties

Klacht tegen campagne Wakker Dier ongegrond

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft geen problemen met de campagne van Wakker Dier tegen de kalversector.

De RCC verklaarde een klacht tegen de campagne ongegrond. Volgens de commissie is het Hb-gehalte van kalveren laag genoeg om de dieren ziek te mogen noemen. Wakker Dier voert campagne tegen de blanke kalverhouderij, omdat de dieren bloedarmoede zouden hebben. De sector verzet zich hier tegen, omdat het ijzergehalte van de dieren hoog genoeg zou zijn.

Ook de Animal Sciences Group (ASG) zegt dat het productieproces voldoet aan Europese en natio­nale eisen. De onderzoeksinstelling kan geen bewijs vinden dat kalveren ziek zouden zijn. Naar aanleiding van de discussie wil de ASG wel onderzoeken of de huidige normen voldoen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Hoezo zelfingenomenheid? Sinds wanneer hebben ze bij de RCC biologen in dienst? Dit riekt nog meer naar partijdigheid dan van de door de sector gelaste onderzoek. By the way Ans, wil je nu suggereren dat bijna alle door de milieuclubjes gemaakte en gepubliceerde onderzoeken partijdig zijn? Mooi dan zagen ze zelf aan hun stoelpoten!

 • no-profile-image

  Patrick

  Goede uitspraak van de RCC voor de goede en terechte campagje van Wakker Dier om vragen te stellen bij het bewust achterwege laten van belangrijke voedingstoffen voor een kalf, met als gevolge dat zelfs de kleur van het lichaam van een kalf ernstig veranderd.
  Terecht dat er twijfels zijn, ongeacht welke wetenschappelijke raporten er gevonden worden, of ook bewust worden gemaakt, net zo bewust als dit bewuste proces van bewust geen ijzer toevoegen aan het voer.

 • no-profile-image

  b

  Sinds wanneer mag RCC medische uitspraken doen?
  Hebben ze hier ook al verstand van.
  Een lager Hb wil volgens mij niet zeggen ziek.

 • no-profile-image

  b

  Sinds wanneer mag RCC medische uitspraken doen? Hebben ze hier ook al verstand van. Een lager Hb wil toch niet altijd zeggen dat je ziek bent!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Lijkt me een geijkte zaak om een klacht tegen de RCC in te dienen cq een procedure tegen RCC op te starten. Ik lees in dit artikel geen motivering waarom men in deze zaak een wetenschappelijk rapport van ASG terzijde mag schuiven.
  En als ASG hun eigen bevindingen verlaat en de normen gaat aanpassen, puur en alleen vanwege deze discussie, dan kunnen ze ASG beter sluiten.

 • no-profile-image

  iemand die verder denkt!!

  Ten eerste we praten hier over kalveren die gewoon goed groeien en de laatste jaren mooi in groepshuisvesting opgroeien. Als een dier,mens of ander levend wezen ziek is groeit het zeker niet.
  Er zijn 2 mogelijkheden als iets ziek is gaat het dood of het wordt beter. Nou ik kan je met zekerheid zeggen deze kalveren gaan niet dood en zijn ook zeker niet ziek.

  Als 2de nu gaan er heel veel kalveren naar deze houderijen. Waar moeten deze kalveren naar toe als deze sector er niet meer is???

  WAKKER DIER WORDT EENS WAKKER!!!!!!!!!!

  Nu worden de kalveren al opgehaald bij de melkveehouders voor lage prijzen, maar dan worden ze niet meer opgehaald.
  En wat gebeurd er dan????

  Nou ik ben bang dat er dan gewoon gezonde kalveren een spuitje krijgen en gelijk sterven na geboorte want waar moet je er anders mee naartoe?

  Wil wakker dier dit in de hand werken???

 • no-profile-image

  Wordt

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Hebben wakker dier en rcc dan liever dat de kalveren direct worden dood geslagen? Hebben de kalveren geen last van wat voor hb dan ook, maar wel last van mishandeling met de dood als gevolg, dankzij wakker dier.

 • no-profile-image

  boer

  Hoe is het mogelijk dat de reclamecommissie kan bepalen wat bloedarmoede is en wat niet terwijl er niemand in deze commissie zit met een veterinaire opleiding . En hoe is het mogelijk dat geen van de landbouwbelangenorganisaties tegengas geeft ? Zijn ze soms allemaal met "kerstvakantie"? Het allerminste dat je mag verwachten van je belangenorganisatie is dat deze onmiddelijk passende maatregelen neemt , ongeacht de tijd van het jaar en ongeacht het probleem en wie er rechtgezet moet worden.Als wij als boeren s'nachts wakker moeten liggen over hoe een bepaald probleem moet worden aangepakt dan denk ik dat de belangenbehartigers te veel betaald krijgen.

 • no-profile-image

  johan

  Wakkerdier heeft helemaal geen gehalte van niveau, die kerels zijn geen flikker waard. Kalveren doodslaan zou ik toch niet doen, pak dan een van die lummels dat hoogtijd wordt dat die opgeruimd worden en dan kun je weer kalveren houden.

 • no-profile-image

  Stay

  Mensen luister nu eens een keer goed. Blijf niet in je boerenharnas zitten, maar sta eens open voor nieuwe denkbeelden. Als met dier of natuur te maken heeft, waar een milieuclub achterstaat, wordt door boeren als onzin weggesmeten. Stop daar nu eens mee en denk eens aan het feit dat deze mensen zich ernstig zorgen maken over de toekomst, ook de toekomst van hun en jullie kinderen. Boeren denken teveel en nog teveel alleen maar aan GELD, misschien wel gedwongen door de ROBA-bank, niet de rabo bank dus. Beloof aan het einde van het jaar maar eens beterschap en meer befrip te tonen. Daarbij wil ik wel aantekenen dat dierenactivisten die geweld plegen, geen enkel recht van spreken hebben, net zo goed als boeren die onrechtmatig met dier en natuur omgaan ook geen enkel recht hebben. (Ik zou een zus van zalver balkenende kunnen zijn)

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

 • no-profile-image

  kopie

  Boer,

  in dit land met een linkse(zakkenvullende) elite is geen recht meer. Vlees/boer is tot een speeltje van een arrogante "bovenlaag" geworden. In alle geledingen van de maatschappij treffen ze hun denkgenoten. Dat gaat van rechters tot lieden die in instituten zoals de codecomm zitten. De mafia is er gewoon heilig bij.

 • no-profile-image

  Boer

  Jawel Consument,zo werkt dat in Nederland.Om een vergelijking te maken.Ik brand je huis plat en iedereen weet dat ik dat gedaan heb want ik sta met foto en al in de krant.Terwijl jij tot aan de knieen in de as staat hoef ik van de rechter alleen maar "sorry en het spijt me" te zeggen en dan is alles weer goed.Als de wakkere dieren kans zouden lopen op een echte straf dan deden ze dat niet.

 • no-profile-image

  .

  Stay awake, je weet toch dat een gezonde nachtrust noodzakelijk is om helder te kunnen denken. Hoe denk je in hemelsnaam dat bedrijven kunnen overleven zonder banken? Elke overeenkomst met een bank ga je aan om er zelf beter van te worden, andersom ook. Is het niet logisch dat boeren net als andere mensen zich zorgen maken en hun bedrijf zo winstgevend mogelijk proberen te maken. Gewoon menselijk. Jij maakt je alleen zorgen over jouw eigen toekomst en jouw eigen kinderen. Prima, maar je legt de verkeerde link en maakt de verkeerde mensen zwart. Mensen die weten dat ze met voedselproductie bezig zijn om monden te voeden. Alsof dat niet zou mogen; het komt er heel vaak op neer dat een stel idealisten de taak van de boer dwarsbomen. Als hij dat voelt, mag hij dan alle onzinargumenten dan niet opzij schuiven? Op dit moment hebben tot 1 miljard mensen in de wereld honger (met heel veel andermans kinderen). Het is een schande dat de voedselproductie geremd wordt met allerlei idealistische maatregels, verzonnen door een aantal idealistische rijke westerlingen Van mij mag je het oneens met me zijn, maar ik vind het mensenwelzijn belangrijker dan dat van de dieren.

 • no-profile-image

  Ans

  Prima gedaan. De meeste onderzoeksbureaus schrijven enkel wat de opdrachtgever wil horen. Lijden van dieren om niets.

 • no-profile-image

  jan

  wakkerdier heeft een laag gehalte aan niveau. zij zijn nu ook ZIEK

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Margje de Graaff.
  Beste Margje, wat me bezig houdt is de vraag wie, en in welke hoedanigheid, de klacht tegen de campagne van wakker dier heeft ingediend. Volgens de uitspraak van de reclamecodecommissie is dit een zekere mevr. H.A.H.M van den Corput, woonachtig te Vught.
  Wat me opvalt is dat in de uitspraak valt te lezen dat deze mevrouw niet van de geboden gelegenheid gebruik heeft gemaakt de zaak ter zitting verder toe te lichten, terwijl wakker dier dit wel heeft gedaan.
  Toch opmerkelijk dat diegene welke een klacht indient deze ter zitting niet nader toelicht en wellicht hierdoor de zaak uit handen geeft
  Zou u als journaliste kunnen achterhalen hoe e.e.a. nu precies in elkaar steekt, namens wie deze mevr. van den Corput de zaak heeft aangespannen en of zij in hoger beroep gaat?

 • no-profile-image

  Consument die bepaalt zelf

  Heb je ooit zo iets mee gemaakt, dat iemand andermans product probeert te beschadigen voor de consument. En dan in reclamespotjes, die zijn er toch om het product te promoten. Als dit zo kan moet alle reclame verboden worden. Dat reclame van bepaalde producten verboden wordt is te begrijpen. Het product mag ten koste gaan van b.v. de gezondheid e.d.. Dan moet men gewoon de reclame verbieden. Maar als actiegroepen zoals wakkerdier proberen om via reclame de sectoren die vlees produceren proberen kapot te maken kan nooit!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.