Home

Achtergrond 141 x bekeken

Kamer en Eurlings botsen over spitsstroken

De Tweede Kamer en verkeersminister Camiel Eurlings zitten allesbehalve op een lijn over een wet die de versnelde aanleg van spitsstroken en andere wegverbredingen regelt.

In het debat over de verkeersbegroting liepen de gemoederen woensdag af en toe hoog op. Eurlings wil de zogenoemde spoedwet zo snel mogelijk behandeld zien in het parlement. Deze kabinetsperiode moet immers de schop de grond in.

Maar die vlieger gaat voorlopig niet op. De verkeersspecialisten in de Kamer houden vast aan een spoedadvies van de Raad van State over aanpassingen in de wet. Eurlings vindt dat niet nodig. De wet zou zorgvuldig genoeg zijn.

Met Paul de Krom (VVD) had hij een vinnige discussie. Eurlings beschuldigde hem al eerder van politieke motieven door te vragen om het advies. De Krom noemde de CDA-bewindsman ”een stuk zeep dat continu door de vingers glipt”. ”Een zeepje ruikt lekker. Uw verhaal stinkt”, reageerde Eurlings.

SP-Kamerlid Emile Roemer vroeg of de minister wat te verbergen had, omdat het spoedadvies amper een week zou vergen. Volgens SGP-collega Kees van der Staaij bestaat de vrees dat de wet naast de dertig spoedwetprojecten mogelijk ook gaat over grote weg- en spoorprojecten, zonder bijbehorende milieuonderzoeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.