Home

Achtergrond 168 x bekeken

Kabinet sluit ingrijpen in woningmarkt niet uit

Het kabinet sluit niet uit dat het maatregelen treft om de woningmarkt weer vlot te trekken.

Dat meldde vicepremier Wouter Bos vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Het kabinet bekijkt momenteel welke problemen het meest nijpend zijn, aldus Bos. Zo dreigt de bouw van nieuwe woningen te stokken, maar Bos vreest dat overheidsingrijpen de prijzen in die sector alleen maar verder zal verlagen.

De Tweede Kamer wil dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt verhoogd, maar volgens Bos geeft dat alleen meer zekerheid aan de banken en niet aan de burgers. Bovendien is het voor potentiële kopers geen probleem om leningen te krijgen, maar zijn ze wel zeer voorzichtig om een lening aan te gaan.

Een verhoging van de NHG kost bovendien 40 miljoen euro en de Kamer heeft niet aangegeven hoe dat betaald moet worden, aldus Bos. Het kabinet bleek eerder evenmin genegen om een in de Kamer voorgestelde verlaging van de overdrachtsbelasting te overwegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.