Home

Achtergrond 162 x bekeken 2 reacties

Inspraak

Als er een onderwerp is waarover landbouwminister Gerda Verburg niet graag met de Tweede Kamer debatteert, is het wel het functioneren van haar inspectiediensten.

Met name de VWA heeft de afgelopen anderhalf jaar veel problemen gekend en dat rekent het parlement de bewindspersoon zwaar aan. Alleen door stevige beloftes af te geven, wist Verburg een botsing met de Kamer te voorkomen.

Verburg wil dat haar inspectiediensten in 2011 zijn gefuseerd. Daarbij negeert zij echter de wens van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer om een regionaal kantoor van de nieuwe organisatie in Kerkrade te vestigen. Ook haar plan het hoofdkwartier in Utrecht neer te zetten, kan de goedkeuring van het parlement niet wegdragen.

Nu lijkt het kinderachtig van de Kamer om zich te bemoeien met de vestigingslocaties. Maar dit dossier kent een lange geschiedenis. Verburg had op haar klompen kunnen aanvoelen dat het parlement niet akkoord zou gaan met haar locatieplan. Door de lange discussie over de vestigingslocaties kon donderdag het debat over de klepkeuringen op exportverzamelplaatsen niet worden gevoerd; er was geen tijd meer.

En hoewel de Kamer terecht het debat over de kantoren aanging, heeft het zichzelf daarmee geen dienst bewezen. Want waar die discussie best even had kunnen wachten, gold dat voor de klepkeuringen niet; die gaan maandag van start, zonder inspraak van het parlement.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jaap

    ok, het worden spannende tijden

  • no-profile-image

    vrijgezel

    Wanneer Jaap dit al spannend vindt , weet hij niet wat echt spannend is. Voor mij niet meer dan slaap verwekkend.

Of registreer je om te kunnen reageren.