Home

Achtergrond 307 x bekeken

Inleveren suikerquotum leidt tot boekwinst in 2008

Eind 2007 en begin 2008 leverden suikerbietentelers vrijwillig quotum in. De coöperatie en het ministerie van LNV zorgen voor een vergoeding, die de fiscus ziet als een verkoop en belast in 2008. Over de vrijwillig ingeleverde rechten mag een herinvesteringsreserve (HIR) gevormd worden, zo blijkt uit Abab Info, december 2008, agrarische editie van Arab Accountants, Belastingadviseurs en Juristen.

Fiscaal gezien staat het inleveren van quotum gelijk aan een verkooptransactie.De akkerbouwer krijgt dus te maken met boekwinst: het verschil tussen de vergoeding en de boekwaarde. De fiscus belast deze vergoeding in het jaar 2008, ook al wordt de feitelijke vergoeding pas in 2009 en 2010 uitbetaald. Daarnaast kregen alle akkerbouwers een generieke korting op hun quotum aan suiker, omdat het vrijwillig inleveren te weinig soulaas bood om de Nederlandse suikerproductie op het door de EU gewenste volume te brengen.

Abab Info geeft als tip om een herinvesteringsreserve te vormen over de boekwinst. Voor het vrijwillig prijsgeven van rechten mag de ondernemer een herinvesteringsreserve vormen. De Staatssecretaris van Financiën keurde dit onlangs goed, zo meldt de nieuwsbrief van Abap. Met deze herinvesteringsreserve kan de belastingheffing over de boekwinst uitgesteld worden. Abab Info zegt ook dat dit met het gedwongen ingeleverde quotum mogelijk moet zijn of bij het inleveren van het totale quotum, maar is hierover niet geheel zeker, maar de mogelijkheid is wel het proberen waard.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘suikerquotum’

Meer informatie Website Abab Accountants, Belastingadviseurs en Juristen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.