Home

Achtergrond 173 x bekeken

Iers recyclebedrijf bron van dioxine-vervuiling

De Ierse voedselveiligheidsdienst FSAI heeft vastgesteld dat de dioxine-vervuiling van varkensvlees is veroorzaakt door olie voor elektronische transformatoren.

Het spoor leidt daarbij Millstream Recycling bij Carlow dat heeft bevestigd de bron van de vervuiling te zijn. Volgens een woordvoerder wordt olie uitsluitend gebruikt voor de machines om veevoer te drogen en in geen enkel stadium aan voederbestanddelen toegevoegd.
De Ieren schatten dat in binnen- en buitenland voor zeker 125 miljoen euro aan vlees en vleesproducten moet worden vernietigd.

De Ierse politie, de Gardai, onderzoekt inmiddels of er strafbare feiten zijn gepleegd. Het recyclebedrijf in Bunclody is voorlopig stil gelegd. Het dioxine-schandaal, dat zondag leidde tot het op grote schaal verwijderen van varkensvlees en alle daarvan gemaakte producten in alle Ierse winkels, heeft in het land veel ophef veroorzaakt. Bij vele winkels vormden zich rijen klanten die al gekochte vlees en vleesproducten terug kwamen brengen en hun geld terug eisten. Bovendien hebben al meer dan 2.000 mensen de helplijn van de FSAI zelf gebeld.

Ook de voedselveiligheidsdiensten en ministeries van landbouw in een reeks andere landen proberen de bevolking gerust te stellen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid bestaat. In onder meer ons land en Groot-Brittannie, verreweg de grootste buitenlandse afnemer van Iers vlees, is varkensvlees uit dat land inmiddels ook teruggeroepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.