Home

Achtergrond 213 x bekeken

Het beste jaar van Nederland is 1848

De herziening van de grondwet in 1848 is het mooiste historische moment uit de Nederlandse geschiedenis.

De deportatie van de eerste joden naar de Duitse vernietigingskampen in 1942 is het dieptepunt. Dat meldde het Historisch Nieuwsblad vandaag. Het tijdschrift organiseerde de verkiezing van het beste en het slechtste jaar van Nederland.

De bezoekers van de website van het Historisch Nieuwsblad konden kiezen uit 25 topjaren en 25 rampjaren. 1848, het jaar van de grondwetsherziening kreeg 16 procent van de stemmen. De grondwet, ontworpen door Johan Rudolph Thorbecke, legde de basis voor de huidige parlementaire democratie.

Twee andere topjaren behaalden een gedeelde tweede plaats met allebei 13 procent van de stemmen; het bevrijdingsjaar 1945 en 1581, toen de opstandige Nederlandse provincies de Spaanse koning Philips II afzwoeren. "We zijn toen voor ons zelf begonnen, merkte een van de deelnemers aan de verkiezing op.

Dieptepunten zijn behalve de deportatie van Joden, ook de Duitse inval in 1940 en 1672 dat historisch al te boek staat als Rampjaar. In dat jaar stonden de Fransen aan de Waterlinie en werden raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis door het woedende volk in Den Haag vermoord. Commentaar van een van de kiezers: "Daardoor zitten we nu nog steeds aan dat afschuwelijke koningshuis vast.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.