Home

Achtergrond 279 x bekeken 23 reacties

'Hef ministerie van Landbouw op'

Minister Gerda Verburg en haar ambtenaren kunnen wat de Partij voor de Dieren betreft maar beter op zoek gaan naar een andere baan.

Dinsdag zal de partij in de Tweede Kamer pleiten voor opheffing van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Kamerleden Marianne Thieme en Esther Ouwehand vinden dat Verburg er weinig van heeft gebakken: in hun ogen doet ze niets om een aantal crises (met voedsel, klimaat en biodiversiteit) het hoofd te bieden. Ze zou een beleid moeten voeren waarin duurzaamheid voorop staat.

Volgens de Partij voor de Dieren toont de minister zich regelmatig horende doof voor de wens van de Kamer, frustreert ze de milieu- en klimaatplannen van haar collega's en vertraagt ze de uitvoering van internationale verdragen.

De Partij voor de Dieren dient het voorstel dinsdag in, wanneer de Kamer verder praat over de LNV-begroting.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Patrick en Simon. De overheid kan toch gewoon de consument verbieden vlees te eten en vervolgens verplichten biologisch te eten.
  Waarom richten jullie twee geen nieuwe partij op met dit beleid in het partijprogramma. En dan gaan we als bevlogen Nederlands burger stemmen. Jullie winnen met vlag en wimpel, en verankeren deze way of life in een nieuwe wet.
  Kijk eens aan, binnen vier jaar een duurzame wereld.
  Als je antwoord zou zijn dat dit een utopie is, dan geef eens aan waarom.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Helemaal mee eens, melkveehouder. Een eigen winkelketen is het enige wat ons nog kan helpen, in deze strijd waarin bijna alle akker en tuinbouwprodukten onder de kostprijs weg moeten. En er geen kilo wordt weggegooid. Dus schouders eronder met alle boeren!

 • no-profile-image

  v d

  ik denk dat het beter is de party voor de dieren op te heffen dan de LNV mijn idee is dat er meer voedings middelen van de LNV kant komt dan van de party v d dieren en we met z,n allen toch wel moeten blijven eten en dan alle tijd die aan die debatten over de P V D D wordt besteed volledig zonde is van de tijd

 • no-profile-image

  Patrick

  Juist omdat het om mensen gaaat die alleen kunnen leven op een levnsvatbare planeet heeft de PvddD gewoon een belangrijk punbt ipv doogaan tot de buikje zo dik zijn dat ze kanppen en de Aarde er niet meer is. Duurzaamheid is iets verder kijken dan alleeen mensen en eigen belang.
  @ Melkveehouder, als je mijn bijdrages zo lezen op de verschillende artikelen hier op AGD dan zou je deze vraag niet aan mij gesteld hebben, ik ben niet voor verbieden, ik ben voor bewuste mensen en dan kiezen ipv kiezen zonder bewuste mensen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat is zeker mogelijk, maar dan moet iemand de kar trekken. En een bekend gezegde luidt; zaag niet aan de tak waar je zelf opzit. Daarom zullen we dit vermoedelijk niet hoeven verwachten van onze betaalde belangenbehartigers.
  Ik zou wel eens een financiële analyse willen zien hoever de primaire landbouw zou komen als alle geld van melkquotum, dierrechten, en noem alle luchtzakken maar op, geïnvesteerd zouden worden in een eigen winkelketen. Je hoeft dan langer niet te bedelen voor zeggenschap, maar dat dwing je als aandeelhouder af.
  Dit lijkt me een uitdaging voor bv de NMV en NVV en NAV die de koppen dan bij elkaar moeten steken.
  Als je klip en klaar kunt aantonen dat er mogelijkheden zijn op dit vlak, dan krijg je er ook mensen warm voor.

 • no-profile-image

  A.v.d.Hof

  Ik ben het helemaal met de PvdD eens. Het is te gek voor woorden dat Gerda eerst een motie negeert van de Tweede Kamer om tegen te stemmen tegen de invoering van gentechaardappels in de EU en nu vind dat kinderen moeten weten wat de herkomst is van hun voedsel omdat ze geen respect hebben voor het eten op hun bord. Hoe leg ik uit dat het voedsel op hun bord uit een lab. komt en bestaat uit verknipte DNA, met een verhoogd risico voor hen op latere leeftijd (bijv. onvruchtbaarheid?) Zullen ze meer respect hebben wanneer ze weten dat arme boeren zijn verdreven van hun grond. Dat de patenten worden aangevraagd op zonnebloemen, papaver etc. om de macht in handen te krijgen en dat Monsanto wurgcontracten afsluit met boeren? Hoe vertel ik over de ecoaspecten? Moet ik hen chemische processen of scheikundige formules gaan uitleggen over het toevoegen van gif aan planten (en daarmee op hun bord)? Moet ik vertellen over de snelheid waarmee de illegale handel in gentech de legale inhaalt?Over het voorbij gaan aan de Openbaarheid van Bestuur inzake gentech (Advies van de COGEM in haar trendanalyse)?Over het ontbreken van adequate etiketering? Over de vele vrijstellingen op etiketering (horeaca, catering en instellingskeukens).Laten ze maar een eenvoudige voorlichtingsfolder schrijven voor kinderen. Maar of de eetlust erdoor toeneemt? Wij bidden maar liever: "Here, zegen deze verknipte DNA op mijn bord en moge we er maar aub niet ziek van worden of dood aan gaan". Gevolgd door een schietgebedje met de vraag om een minister van LNV, Milieu en BZ ipv van allemaal ministers van economie.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik schud mijn hoofd als er gepraat wordt over een eigen winkelketen.Op zich is het een goede zaak als mensen zich bezighouden met het bedenken van manieren waarop de positie en het inkomen van de boer verbeterd en gewaarborgd kunnen worden.Maar als ik dan zie dat jullie "belangenbehartigers" ongestraft en zonder veel tegenstand de troeven kunnen doorspelen naar overheid en industrie dan is er iets goed mis.Om te beginnen is er de quotumverruimingen en de uiteindelijke afschaffen van het quotum in 2015.Foute boel maar daar is iedereen ver voor 2015 wel achter.Boeren lopen te klagen over de lage melkprijs bij DOC.Voor boeren die voor afschaffing van het quotum zijn is dat een mooie test om te kijken of melken voor 25 cent overeenkomt met het ideaalbeeld dat ze voor ogen hadden.Als het quotum weg is moet je nog maar afwachten of je nog wel 25 cent voor een liter krijgt.Dan is er nog dit.Ik heb het gevoel dat jullie liever individueel in stilte lijden dan toe te geven dat de verschillende takken van veehouderij elkaar nodig hebben om een eind te maken aan de ammoniak kwestie.Met modder gooien en ouwe koeien uit de sloot halen kom je nergens.Als jullie de handen ineen slaan en met elkaar de overheid in de rechtzaal vernederen brengt een heel stuk meer op en kost heel wat minder dan een winkelketen.

 • no-profile-image

  linda

  Het ministerie van landbouw moet opgenomen worden in het ministerie van gezondheid. Dan zal het snel afgelopen zijn met de bio-industrie! De grond die vrijkomt als alle vervuilende stallen propvol met vleeskuikens, kalkoenen, varkens, kalveren, koeien, nertsen, konijnen verdwijnen kan dan gebruikt worden om plantaardig voedsel te produceren. Het geld dat wordt uitgespaard om al die ziektes te bestrijden die de bio-industrie veroorzaakt -bij mens en dier- kan gebruikt worden om biologische landbouw te stimuleren. Zie ook hoe Barack Obama hierover denkt in het filmpje op de weblog van PvdD!

 • no-profile-image

  melkveehouder.

  @Patrick, ik had dat wel zo begrepen, maar ik heb er nog altijd moeite mee dat de landbouw er voor zou moeten zorgen dat de consument gedwongen gaat kiezen.
  Ik voel er (helemaal met je eens) meer voor dat de consument bewust kiest, en de landbouw hier vervolgens op anticipeert. Mijn vraag aan jou was dan ook zo gesteld, omdat ook jij wel weet dat de consument zich in het stemhokje anders zou gedragen als dat hij publiekelijk roept. En daar zit ook de pijn van het hele verhaal, we hebben geen mensen/consumenten die bewuste keuzes maken waarbij geld van ondergeschikt belang is in hun keuze.
  En je mag van de landbouw niet verwachten dat zij zich op het offerblok leggen ten dienste van de consument die onbewust kiest.
  Dit staat helemaal los van de discussie wat wel of niet duurzaam is.

 • no-profile-image

  freek

  Als we alle ministeries wilen gaan opheffen die hun doelstellingen niet halen, dan houden we er geen een over.
  Maar de pvdd rept alleen maar over dieren, verder komen deze mensen niet.
  Ik begrijp daarom echt niet dat er mensen stemmen op zo'n partij, die van algemene zaken totaal geen verstand of invloed hebben. Over de creditcrises heb ik ze nog niet horen spreken om maar een voorbeeld te geven net zo min als over de missie in Afganistan. Een parij heeft alleen bestaansrecht als men zich met alle politieke zaken bemoeid. Wat berteft de speerpunten van deze partij tav het opheffen van de intensieve dierenhouderij, zie ik nog steeds geen alternatief de de economische gevolgen daarvan compenseerd. In grote delen van ons land verdienen wel veel mensen direkt of indirekt hun boterham aan deze sector.

 • no-profile-image

  koetje

  Ja,je hebt helemaal gelijk Melkveehouder alleen zullen die zakkenvullers in de tussenhandel dit nooit toestaan, ik denk dat de agrarische sector zichzelf veel meer moet inspannen voor vermarkting desnoods via een eigen winkelketen.Je hebt de Greenery,Vion straks hopelijk FFCampina zoiets zou toch mogelijk moeten zijn en de consument kan er ook nog van profiteren

 • no-profile-image

  jasper

  Ester en Thieme zijn volstrekt de weg kwijt,deze partij weet werkelijk niet wat het is om in de agro te ondernemen.
  b.v als een bedrijf wil verbouwen renoveren of uitbreiden moet men aan verschillende criteria voldoen qua dierenwelzijn,milieuwetgeving,en o.a
  klimaatcriteria,als men aan deze eisen voldoet draagt het bedrijf jaarlijks een vaste vergoeding af aan de SMK.Op o.a deze manier wordt een duurzame landbouw gerealiseerd.En laat de PVDD zich eerst maar eens goed informeren en vooral eens goed luisteren hoe nou werkelijk de vork in de steel zit, voor dat je dat eindeloze gemekker telkens moet aan horen van een partij in nood.

 • no-profile-image

  Patrick

  Het is maar hoe je er naar kijkt en zal het aan geven in een voorbeeld.
  Vorige week zag ik het betoog in de kamer van Joop Atsma CDA, en in dat voorbeeld plaats ik minister Verburg ook.
  Het was gewoon aanmatigend het betoog van Atsma. Dit zijn dus mensen die je net niet nodig hebt in tijden van crisis.
  De nadruk ligt namelijk niet op crisis maar op verandering, visies maken met alle ingrediënten en voor alle partijen ipv hun eigen zakken en belangen vullen en behartigen.
  Dit is de belangrijkste tijd in de historie van de mensheid, er is nog nooit zo´n intense tijd geweest in evolutie en historie van de Aarde.
  Wat zeggen politieke leiders als Atsma en CDA consorten, LNV en Verburg….., ze zeiden in deze tijd gaan we alle moeilijke regels weg doen, en we gaan meer en meer produceren, meer vlees produceren als Nederland als redder van de 3e wereld landen etc etc.
  Dat is op zich al een laffe gedachte omdat het een politiek keus geweest is om Afrika arm te houden en er alle grondstoffen te gaan plunderen.
  Ze zien het niet, alles is eigen belang en symptoom bestrijding. Beheersen van processen of van combinaties of inzichten hebben ze niet.
  Zolang je niet ziet dat elke vorm van ziektes die uitbreken onder de dieren een resultaat is van verkeerde keuzes in welzijn en hoeveelheid in getallen, en/of op een te kleine ruimte, zoals de vogel griep, varkens ziekten of koeien ziekten alles, dan loop je achter de feiten aan zoals de schijnheilige CDA en schijnmarktwerking van de VVD.
  CDA zegt dus megastallen in tijd van crisis, geen regels meer, gmo doordrukken en meer invoer van soja, kappen al die regenwouden vinden ze. Dramatisch, dramatisch zoals de CDA zich opstelt waar leiderschap gewenst is. Het is gewoon zielig, CDA is een samenhang van misschien leuke en locale leiders in gemeenten, maar vaak dan al corrupt, en nu uitgegroeid tot grote partij in landelijke politiek en dat gewoon niet aan kan. De C van Christelijk is nog het ergste omdat ze gevoelloos de wereld naar de knoppen helpen.
  Vraag ze is een algehele visie voor elke landbouwsector en voor elke boer, en geloof me die kunnen ze je niet geven. Ze maken je schijn betrokken, en schijn gelukkig, maar sturen je met een kluitje in het riet, terwijl je kinderen geen toekomst geboden wordt door deze wereldvreemde mensen. Het gaat om veel meer dingen tegelijk, en om dan je eigen corrupte eigenbelang voorop te stellen zoals CDA dat doet, is dat een ramp voor het hele land, want op lange termijn ben je verzekert van meer problemen, meer dieren ziektes, meer ruimingen en ook meer tegenwerking van burgers en minder draagvlak.

 • no-profile-image

  Leon FNV

  Waarom helpt de overheid de Landbouw? Omdat mensen er toe doen. Ooit was er de industriele revolutie. Ooit hebben mensen geleerd dat we beter en efficienter moesten produceren. Maar nog nooit hebben mensen niet gegeten. Dat zit bij de Partij vd Dieren niet tussen de oren. Omdat dieren er toe doen. Zekers, maar niet ten koste van álles. Wat Thieme in de Kamer of terroristen als SCHREEUWERIGE Hertog Jan op deze site ook beweren. Het gaat om mensen, weet je nog?

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Marianne Thieme kan beter zelf een andere baan nemen:rattenbestrijder of zo, of mensen gaan helpen die een ongeluk gehad hebben met een wild zwijn of een hert! Of bij het leger des heils, daklozen gaan helpen want die hebben het slechter dan al die varkens en kippen, waar ze tegen strijdt!!!

 • no-profile-image

  Boer

  Als ze iemand moeten opheffen of wegsturen is het de PARTIJ VAN DE DIEREN wel!! Wat heeft dit Den Haag wel niet gekost al die onzin voorstellen die deze partij aandraagt.

 • no-profile-image

  Simon Hogendijk

  Uitstekend idee ! Ministerie van Landbouw is pro boer, pro bio-industrie, pro zuivel-industrie, pro pluimvee industrie, pro vlees-industrie, pro jager en bekommert zich absoluut niet voor al het dierenleed wat veroorzaakt wordt door diezelfde sector. Maak van het ministerie van landbouw maar het "Ministerie van Dieren"! Opkomen voor de belangen van het dier IPV opkomen voor de belangen van die vlees- en zuivelcriminelen. En laat het ministerie van Justitie die criminelen van de bio-industrie en die laffe moordenaars die jagers heten, maar meteen eens goed aanpakken!

 • no-profile-image

  Boesje

  Patrick, zullen we stemmen??

 • no-profile-image

  Klaas

  Patrick je hebt het probleem heel goed geanalyseerd en ik denk dat we het ook nooit oplossen. Alleen de producent heeft belang bij hogere prijzen verder niemand, ook de dierenliefhebber niet, want die is in de winkel weer consument en dat is heel iets anders. Ik ben zelf ook geen liefhebber van de bio-industrie, maar besef wel dat dit min of meer opgedrongen wordt, omdat iedereen in de keten steeds meer moet verdienen en de consument niet meer mag betalen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Melkveehouder , je mag inderdaad van de boer niet verwachten dat zij zich op het offerblok gaan liggen, ik persoonlijk zou het woord landbouw niet gebruiken. De lanbouw is veel breder dan een boer als voedsel producent alleen. Veel boeren-belangen organisaties, andere schijjn belangenbehartigers, tussenhandelaren of winkelketens interesseren zich geen moer of de boer een marge kan halen. Als ze zelf maar vette winst hebben, voor de rest maakt het ze niet uit, hoewel ze wel onder het ons gevoel van de landbouw horen.
  Je moet het zo zien als Afrika, dat is een bewuste politieke keuze geweest om arm te houden zeg maar door de G8, beslist na WOII. Het doel was om de grondstoffen daar te plunderen en de winst zelf te behouden en locale machthebbers corrupt te maken en te houden. Dat is goed gelukt, de winst blijft niet in de Afrikaanse landen om geinvesteerd te worden. Ok, arbeiders hebben een honger loontje. Melkpoeder wordt onder moeder thereza gevoelens van weldoenders gedumpt in afrika, zodat de gewone boer daar kapot gaat.
  Komt het niet een beetje bekent voor dat de boer in Europa, met het Goud in de handen als producent van voedsel, minimale marges haalt of tegen of onder kost prijs produceerd om een systeem in stand te houden.
  Bewuste mensen is een politiek keus, niet alleen een individule keus. En CDA en VVD willen geen systeem van bewuste mensen, want dan veranderd een ozo comfortable systeem, van makkelijk geld verdienen, posties en baantjes weggeven en pure corruptie.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik dacht dat de sector van Verburg behoorlijk duurzaam was volgens het LEI rapport uit Wageningen.
  Dat kun je beter het ministerie van financien opdoeken, de banken staan op kiepen door wanbeleid en de recessie slaat toe . Of het ministerie van economische zaken want bedrijven vallen om door lege orderportefeuilles. Of wat te denken van het ministerie van sociale zaken? De werkeloosheid gaat toenemen en de tuinders zitten zonder goedkope arbeidskrachten.
  Of wat te denken van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking omdopen in ministerie van nederlandse voedselbanken.
  Het verbaast me nog dat het wetenschappelijk bureau van Thieme dit nog niet heeft onderzocht, en het rapport met een strikje heeft aangeboden.
  En als ze wat over het klimaat te zeuren heeft moet ze toch echt bij VROM zijn.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Boesje, van mij mogen we elke dag stemmen, want het zal een resultaat geven van dat moment, en zo kiest een land zijn leiders die men verdient zegt men soms, ook al is dat erg moelijk voor mij om dat te aanvaarden :) Wel uitgaand dat de stemmen eerlijk geteld worden.

  Maar het is wel een drama als mensen gaan stemmen op partijen omdat hun ouders dat ook doen, of omdat het hele dorp zo is, of een kennis toevallig bij een club zit.
  Je mag van elke poltieke partij verwachten dat ze visie hebben op korte en lange termijn. En danr als 4 jaren om zijn, terug kijken wat er van die beloftes waar zijn gemaakt.
  Ik heb het al eerder gezegd omdat de landbousector nu uit traditie vaak CDA, VVD, CU stemt of SGP, prima voor mij,maar eis eerst dan wel eens van die partijen een visie voor de lange termijn. Zolang ze dat niet hebben is er wat mis, iets verschrikkelijkst mis.
  Ik pak de CDA hard aan, omdat ze dat verdienen, ik heb die partij tijden geleden al een brief gestuurd naar de tweede kamer, want ze zien iets niet in.
  Hun kleur is bepaald door trouwe kiezers, niet omdat ze hun beleid kennen of ondersteuen. Internet is ook een verschil dat snappen ze daar ook niets van, spelletjes spelen is over omdat informatie in 5 seconden de wereld over is. De jeugd kiest niet meer voor de CDA en de trouwe oudere kiezers zullen op termijn hun stem niet meer kunnen uitbrengen, want het eeuwige leven hebben niet veel mensen.
  Als CDA een visie hadden met alles ingredienten en uitdagingen samen is het een ander verhaal en heb ik misschien weer iets sympatie voor de partij die ook uit individuen bestaan maar in een dwangbuis van lobbiesten zijn verpakt lijkt het wel.
  Je moet niet vergeten hoe boos de jongeren zijn in het algemeen, hoe onmachtig ze voelen, hoeveel zelfmoorden er wel niet zijn in Belgie en Amerika, soms gewoon in groepen omdat ze het met elkaar afspreken, puur omdat ze er niets van snappen, van de samenleving, organistaies, politiek en toekomst. Hoop is een afgeleide van een visie en dat is wat de huidige politiek leiders niet hebben of geven en dat is best erg. Het is letterlijk een enorme kloof, of generatiekloof en dan kun je wel vol houden aan je normen en waarden als retoriek maar als niemand het snapt en het lege woorden zijn is het nog steds geen hoop of visie, alleen een disillussie en meer gebrek aan vertrouwen en dat is veel erger.
  Leiders zijn daar verantwoordelijk zo.
  Als partijen dat niet hebben of de schone schijn ophouden is dat zeer ernstig.
  De VVD en CDA hebben zeker geen visie waarin alle ingredienten passen en hoop geven aan jongeren en toekomstige generaties.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou Klaas, er ligt wel een oplossing zelfs een heel eenvoudige. Als de marge in de kete evenredig wordt verdeeld, dan betaalt de consument geen cent meer en de producent krijgt lucht om te investeren in zaken. Het is momenteel niet anders dan dat de tussenhandel de zakken vult over de rug van de producent en consument. En juist in dit segment worden baantjes en bonussen verdeeld. Dat heeft Patrick goed gezien.
  Het is niet voor niets dat de Nma en Neelie Kroes zich in deze laag niet durven roeren, want kost het koppen onder elkaar.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.